Wouter op waterval Kanto Lampo met achtergrond
Bali,  Indonesië

Watervallen op Bali | 6 watervallen die je moet zien

Als je aan Bali denkt, zie je waarschijnlijk tropische stranden, indrukwekkende tempels en groene rijstvelden voor je. Maar wist je ook dat er waanzinnige watervallen te vinden zijn op Bali? Veel van deze watervallen bevinden zich in het binnenland, ook wel het groene hart van het eiland genoemd. Dus huur een scooter, trek je badkleding aan & reis af naar deze 6 must visit watervallen op Bali!

1. Git git waterval

Een van de populairste watervallen op Bali is de in het regenwoud gelegen Git Git waterval. Van een hoogte van zo’n 40 meter stort het koude water recht omlaag in een poelje waar je ook kunt zwemmen. Een van de voordelen van deze waterval is dat hij het hele jaar door stroomt, maar met name in het regenseizoen is hij indrukwekkend. De weg vanaf de parkeerplaats naar de waterval toe vond ik zelf wel wat minder.

Niet omdat we stukken moesten klimmen en klauteren, maar omdat deze vol stond met toeristische winkeltjes. Gelukkig waren de verkopers niet opdringerig, maar er kwamen wel veel kinderen naar ons toe die armbandjes wilden verkopen. Hoewel ik het niet leuk vond om te doen, negeerde ik ze zoveel mogelijk. Wanneer je met ze in gesprek ging, bleven ze je namelijk achtervolgen.

Te lopen afstand vanaf de parkeerplaats: ongeveer 15 minuten
Moeilijkheidsgraad: makkelijk – medium

TIP: bezoek de Git Git waterval als tussenstop wanneer je reist van Ubud naar Lovina of een dagtrip maakt vanuit Lovina naar het Bratan meer.

2. Tegenungan waterval

Een andere waterval die zeker de moeite waard is, is de Tegenungan waterval. Deze is minder hoog dan de Git Git waterval, maar niet minder indrukwekkend. Verblijf je in Ubud? Dan is het zo’n 20-30 minuutjes rijden naar de waterval. Nadat je je scooter geparkeerd hebt, zul je nog wel een flink aantal treden (zo’n 170) moeten beklimmen. Dit is gelukkig goed te doen, want de trap is van beton gemaakt.

Omdat deze waterval op Bali zo goed bereikbaar is, is hij ook populair. Kom dus ’s ochtends vroeg of juist wat later op de dag. Zwemmen is bij de Tegenungan waterval trouwens niet altijd mogelijk. Toen wij er waren lag er een lijn waar je niet voorbij mocht zwemmen. Ik begreep later dat dit te maken had met de sterke kracht van het neerstortende water. Voor de typische douche-onder-een-waterval-foto zul je dus ergens anders heen moeten.

TIP: heb je de waterval vanaf beneden bewonderd? Dan is het tijd om naar boven te gaan! Naast de waterval vind je een trappetje, waar je tegen betaling omhoog mag. Zo kun je ook het uitzicht vanaf de andere kant bewonderen! Je vindt hier ook een fijn restaurant waar je even kunt uitrusten.

Te lopen afstand vanaf de parkeerplaats: 5 a 10 minuten
Moeilijkheidsgraad: makkelijk

Ubud is een goede uitvalsbasis om watervallen (waaronder de Tegenungan waterval) te bezoeken. Zoek je nog naar een leuke en betaalbare accommodatie in Ubud? Dan kan ik je deze adresjes aanbevelen!

3. Bali’s Aling Aling watervallen

Ben je in voor wat avontuur? Bezoek dan de Aling Aling watervallen! Je vindt deze waterval in het noorden van Bali, ten westen van de Git Git waterval. Eigenlijk is het niet 1 waterval, maar een verzameling van meerdere watervallen bij elkaar. Wat een bezoek aan Aling Aling extra tof maakt, is dat je van de verschillende watervallen af kunt springen! De hoogste sprong die je hier kunt maken is maar liefst 16(!) meter.

Ook vind je er natuurlijke glijbanen. Zelf durfde ik het niet aan om hier vanaf te gaan (veel te bang om ergens achter te blijven haken met mijn badpak), maar mijn vriend durfde er wel vanaf te glijden. Mocht je van een waterval af willen springen, raad ik je aan om dat onder begeleiding te doen.

Bij de ingang kun je 2 type kaartjes kopen. 1 kaartje met gids en 1 zonder. Lijkt het je leuk om van de watervallen af te springen of glijden? Dan raad ik je aan om dit met een gids te doen. Zij weten namelijk hoe je dit het veiligst kunt doen. Mocht je met kinderen op vakantie zijn, dan is Aling Aling een echte aanrader. Je hoeft namelijk niet zo ver te wandelen, de paden zijn goed begaanbaar en het adrenalinegehalte is hoog.

Te lopen afstand vanaf de parkeerplaats: ongeveer 10 minuten
Moeilijkheidsgraad: makkelijk tot medium

4. Banyumala twin watervallen

Mijn favoriete Bali waterval is de Banyumala twin. Deze waterval is nog relatief onbekend en je zult hier dan ook nauwelijks toeristen tegen komen. De weg ernaartoe door een bosachtige omgeving is wel wat uitdagender. Vooral als het geregend heeft, kan het hier modderig zijn.

We zagen dan ook meerdere wandelaars prutsen op slippers die vastgezogen werden in de modder. Zelfs met onze stevige schoenen aan, hadden we moeite met sommige stukken aan het eind van het pad. Al met al was het wel te doen, zolang je je maar goed vasthoudt aan de reling.

Te lopen afstand vanaf de parkeerplaats: ongeveer 45 minuten
Moeilijkheidsgraag: medium tot zwaar

Ook Lovina is een goed startpunt voor het verkennen van watervallen, waaronder de Banyumala Twin watervallen en de Git Git waterval. In deze leuke & betaalbare accommodaties in Lovina zou ik gerust een nachtje willen slapen!

  • Sing Sing Resort Lovina – Relaxed resort aan het strand met lichte kamers en een zwembad met uitzicht op zee.
  • Lovinalife Room & Café – Uitstekend hotel in hartje Lovina met zwembad, terras en deluxe kamers met airco.
  • Ju’Blu Hotel – Modern hotel met restaurant, gratis wifi, een buitenzwembad en kamers met airco en zithoek.

5. Goa Rang Reng waterval

Bij de ingang van de Goa Rang Reng watervallen betaalden we de entrance fee en vervolgens daalden we af naar beneden om naar de waterval toe te gaan. Eenmaal beneden aangekomen, kwamen we uit bij een soort riviertje, wat voor enige verwarring zorgde.

Waar is de waterval nou? Een gids kwam op ons afgelopen en vroeg of we een rondleiding wilden door het gebied en liet ons foto’s zien van een canyon met een aantal andere watervallen. Dat was niet waarvoor we gekomen waren, maar waarom ook niet?

We spraken van tevoren een bedrag af, betaalden de guide en gingen op weg. We moesten 10 minuten waden door de rivier. Gelukkig wist de gids exact hoe hij door de rivier moest lopen, want sommige stukken waren glad of plotseling wat dieper. Ook was hij zo aardig om onze tas te dragen en foto’s van ons te maken.

Hij sprak goed Engels en vertelde ons over de begroeiing, dieren die in de omgeving leefden en de invloed van de seizoenen op de watervallen. Zo vertelde hij dat in het regenseizoen de canyon niet toegankelijk was, aangezien het water dan te hoog zou staan.

Bij de canyon aangekomen zagen we blauw water, meerdere kleine watervallen en een typische swing. Na wat zwemmen en foto’s maken, wandelden we weer terug naar het vertrekpunt. Vanaf hier wandelden we door naar ‘de échte waterval’.

Toen we aankwamen bij de Goa Rang Reng waterval zagen we zo’n 5 Indonesische jongetjes naakt wegrennen, die bij deze waterval hadden zitten baden. Blijkbaar had onze komst hen afgeschrikt. Dit betekende echter wel dat we de hele waterval voor onszelf hadden! De gids liet ons zien hoe we het best de waterval konden ‘beklimmen’. In ons geval was het meer een soort achterwaarts tijgeren.

We probeerden onze handen achter ons neer te zetten, om vervolgens onze kont op te tillen om weer wat hoger te komen. Dit was alleen een stuk moeilijker dan het leek. De stenen waren spekglad en het water kletterde hard tegen onze rug aan. Nadat de gids ons had geholpen en op een plekje had geparkeerd, had hij deze foto’s gemaakt.

Te lopen afstand vanaf de parkeerplaats: 15 minuten
Moeilijkheidsgraad: medium

6. Kanto Lampo waterval

Van alle watervallen op Bali, is dit een van de meest fotogenieke. Het was wel even zoeken, want Google Maps had ons in eerste instantie ergens anders heen gestuurd, maar na wat hulp van een local hadden we het toch gevonden! Vanaf de parkeerplaats was het een kleine 10 minuutjes lopen naar de waterval.

Ook als je alleen bent hoef je niet bang te zijn zonder instagrammable foto te vertrekken, want ‘de fotografen’ staan in het water voor je klaar om een foto maken. In ruil daarvoor verwachten ze natuurlijk wel een kleine fooi. Ook hier zijn waterschoenen weer handig, want de stenen zijn glad.

Te lopen afstand vanaf de parkeerplaats: 5 a 10 minuten
Moeilijkheidsgraad: makkelijk

Bali waterval tips | Nog meer plekken om te bezoeken

Helaas hadden we geen tijd om nog andere watervallen op ons lijstje te bezoeken. Een goede reden om nog een keer terug te komen! Graag hadden we nog een bezoek gebracht aan de Sekumpul watervallen in het noorden van Bali. Veel mensen noemen dit de mooiste watervallen van het eiland.

Aangezien de Sekumpul watervallen zich op een afgelegen plek op het eiland bevinden, komen hier maar weinig toeristen. Grote kans dus dat je deze magische plek volledig voor jezelf zult hebben!

Andere watervallen op Bali die nog op ons lijstje stonden:

  • de waterval van Munduk
  • de waterval van Melanting
  • de Nungnung waterval
  • de Tukad Cepung waterval
  • de Singsing waterval
Sekumpul waterval Bali

Praktische info voor het bezoeken van watervallen op Bali

1. Watervallen combineren op Bali

Benieuwd of je een bezoek aan meerdere watervallen met elkaar kunt combineren? Dan raad ik je aan om de locaties van de watervallen op te slaan op Google Maps en te kijken welke bij elkaar in de buurt liggen. Zo bezochten wij de Goa Rang Reng en Kanto Lampo waterval op dezelfde dag. Ook combineerden wij de Git Git waterval met een bezoek aan het Bratan meer en de Banymala Twin watervallen.

2. Entree betalen voor een Bali waterval

Toen ik voor het eerst bij een waterval kwam en geld moest betalen, was ik nogal verrast. Watervallen op Bali zijn toch onderdeel van de natuur? Maar het is er blijkbaar de normaalste zaak van de wereld. Bij bijna alle watervallen moet je omgerekend een paar euro toegang betalen. Vaak staat er een gebouwtje waar je langs moet om naar binnen te gaan. Soms komt er ook gewoon een local op je afgelopen die wilt dat je entree betaalt.

Bij dit laatste wist ik niet zo goed of dit wel de bedoeling was, maar meestal gaven we deze persoon dan een paar euro en liepen we weer door. Je kunt zelden pinnen bij deze huisjes, dus draag genoeg contant geld bij je.

3. Balinese gidsen en fotografen bij watervallen

Soms staan er ook gidsen bij de watervallen die aanbieden je rond te leiden voor een schappelijke prijs. Heb je er een goed gevoel bij? Ga er dan vooral op in. Je zult dingen zien die je anders niet zouden zijn opvallen. Bij de Goa Rang Reng watervallen kwamen wij ook een local tegen, die aanbood ons rond te leiden bij de watervallen.

Dit was een van de leukste avonturen die we hebben meegemaakt op Bali! Hij was zelfs zo aardig om onze rugzak te dragen. Dat was wel een grappig gezicht, aangezien deze Indonesische man niet veel langer was dan 1 meter 65 en mijn vriend 2 meter was! Ook maakte hij foto’s van ons.

Soms staan er ook Balinezen in het water om foto’s te maken van de toeristen. Ze sporen je dan aan om samen op de foto te gaan en je telefoon aan hen te geven, zodat zij jullie gezellig samen kunnen vastleggen. Dit is natuurlijk prima, maar bedenk wel dat ze er een fooi voor willen hebben.

4. Wat meenemen naar Bali’s watervallen?

De meeste watervallen bevinden zich niet direct naast de weg. Je zult dus een stuk moet wandelen en soms zelf klimmen en klauteren om er te komen. Het is dus verstandig om dichte schoenen aan te trekken. We hebben veel toeristen zien klungelen op hun slippertjes, wanneer het wat modderig werd. Naast voldoende eten en drinken, is een hammamdoek ook handig om mee te nemen.

Zelf vind ik het nooit zo chill om mijn tas ergens te laten liggen als ik ga zwemmen, bang dat mijn telefoon of andere spullen meegenomen worden. Daarom hang ik vaak een klein TSA slotje aan de ritsen van mijn tas, zodat deze niet zomaar opengemaakt kan worden. Ook de stenen bij watervallen op Bali zijn vaak glibberig. Waterschoenen komen dus ook goed van pas.

Welke waterval op Bali wil jij bezoeken?

Oh, enne … Bali is flink ver vliegen. Met een tussenstop op Singapore doe je er gauw zo’n 16 uur over. Aangezien zo’n vlucht geen kattenpis is, schreef ik een blog over de beste tips voor een lange vlucht. Ook vraagt zo’n verre vakantie vaak om een betere voorbereiding, wat voor een hoop stress kan zorgen. In 7 tips om ontspannen op vakantie te gaan, deel ik met je hoe ik ontspannen op vakantie ga.

Vliegtickets, een rondreis of een pakketreis naar Bali

Vliegtickets naar Bali

Er zijn geen luchtvaartmaatschappijen die direct vanuit Nederland naar Bali vliegen. Voor een retourtje met 1 tussenstop moet je rekening houden met een prijskaartje van minimaal €650. Het verschilt per maatschappij of ruimbagage is inbegrepen. Je kunt het gemakkelijkst prijzen vergelijken via Skyscanner. Liever bij de aanbieders zelf kijken? Onder meer deze airlines vliegen naar Bali:

Houd bij het boeken van een vliegticket rekening met de wijzigings- en annulering voorwaarden. Bij de ene maatschappij kun je bijvoorbeeld annuleren tot 24 uur voor vertrek, bij de andere helemaal niet. Ook is het mogelijk dat de ene aanbieder je geld in geval van annuleren volledig terugstort en dat je bij een ander een voucher ontvangt.

Boek trouwens altijd direct bij de aanbieder zelf en niet via een derde partij zoals Momondo, Vliegtickets.nl of Skyscanner. Hierdoor ben je misschien een paar tientjes duurder uit, maar mocht er iets zijn, dan wil je direct met de aanbieder zelf kunnen communiceren en niet via een omweg.

Een rondreis naar Bali

Reis je liever niet op eigen houtje naar Bali af? Dan is een complete groepsreis of singlereis natuurlijk ook een optie. Deze zijn te boeken bij diverse aanbieders, afhankelijk van je wensen. Zo kun je een rondreis naar Bali boeken bij onder meer:

  • Shoestring: single (verschillende leeftijdscategorieën) en groepsrondreizen naar Bali en andere eilanden.
  • Sawadee: groepsrondreizen naar Bali en andere Indonesische eilanden.
  • TUI: rondreis naar Java & Bali.
  • ANWB: privé, single en groepsrondreizen naar Bali, te combineren met Java en/of of Sumatra.
  • Djoser: meerdere reizen naar Bali beschikbaar, te combineren met Java, Sumatra en/of Lombok.

Een pakketreis naar Bali

Een optie die veel kan schelen in de portemonnee is een pakketreis boeken. Zo betaalde ik voor onze 18-daagse vakantie naar Bali €650 per persoon bij Corendon. Hierbij waren vluchten met KLM inclusief ruimbagage, transfers en verblijf in het Bakung Beach Resort inclusief. Een goede deal, aangezien alleen retourvluchten al zo duur zijn. Spot jij ook zo’n goede deal? Vooral boeken! Van het geld dat je hiermee bespaart, kun je gerust andere accommodaties boeken op Bali.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.