veilig een vakantie boeken
Reistips

10 tips om veilig een vakantie te boeken in 2021

De zomer is weer in aantocht en dat betekent: vakantiekriebels! Hoewel niet noodzakelijke reizen worden afgeraden tot en met 15 mei 2021, is het natuurlijk al wel mogelijk om een vakantie te boeken met vertrek na deze datum. Maar waar moet je allemaal rekening mee houden als je veilig een vakantie wilt boeken? Met deze 10 tips verminder je de kans op problemen bij annuleringen van de reis, wijzigingen door een negatief reisadvies of zelfs faillissementen van reisorganisaties.

Tip 1: boek een pakketreis

Het boeken van een pakketreis zorgt voor meer zekerheid dan wanneer je zelf losse vluchten en een accommodatie regelt. In de wet Pakketreizen en Gekoppelde Reisarrangementen (2018) is namelijk bepaald dat reisorganisaties verantwoordelijk zijn voor een veilige uitvoering van geboekte reizen. Concreet gezien betekent dit dus dat deze reisorganisaties met een passende oplossing moeten komen wanneer vluchten worden gewijzigd/geannuleerd of het reisadvies in negatieve zin verandert. Heb je de pech dat het tijdens je vakantie plotseling code oranje of rood wordt? Ook dan is de reisorganisatie verplicht ervoor te zorgen dat je weer veilig thuiskomt.

Een organisatie die toeziet op correcte naleving van deze wet en andere reisgerelateerde zaken is de ANVR. De bekendste reisorganisaties in Nederland die bij deze vereniging zijn aangesloten zijn TUI, Corendon en Sunweb. Benieuwd of de reisorganisatie waar jij een vakantie wilt boeken partner is van de ANVR? Check dan deze overzichtspagina.

Vliegtuigraam

Boek je toch een los vliegticket? Houd rekening met de volgende risico’s:

  • code oranje/rood voor vertrek? Tenzij de maatschappij zelf annuleert, wordt er verwacht dat je gewoon zult gaan. Ga je in zo’n geval toch liever niet? Dan ben je in veel gevallen je (aan)betaling kwijt.
  • code oranje/rood tijdens je reis? Het kan zijn dat je geplande retourvlucht naar huis geannuleerd wordt. Eventuele kosten voor een nieuw ticket en andere bijkomende kosten (voor bijvoorbeeld een coronatest) zijn voor eigen rekening.
  • moet je je op corona laten testen of heb je een gezondheidsverklaring nodig? Ook dit dien je zelf te betalen.

Van plan om toch een losse accommodatie te boeken bij bijvoorbeeld booking.com? Selecteer dan het vinkje ‘gratis annuleren’ en betaal indien mogelijk met een creditcard.

Tip 2: betaal met creditcard

Door met een creditcard te betalen verklein je de kans op problemen bij annulering of wijziging. Je creditcardmaatschappij is namelijk gemachtigd om betalingen terug te draaien, ook wanneer er sprake is van een faillissement. Check voor het boeken van je vakantie wel even de voorwaarden van je creditcardmaatschappij. Tijdens de pandemie hebben een aantal maatschappijen namelijk hun dekkingen aangescherpt en beperkingen toegevoegd. Zo zijn vouchers niet altijd gedekt en mag de betaling maximaal 1 jaar oud zijn.

Beschik je niet over een creditcard? Vraag er dan één aan. Alternatieve betaalwijzen – waaronder iDeal en PayPal – bieden een soortgelijke dekking veelal niet. Een creditcard is eenvoudig aan te vragen en in sommige gevallen zelfs het eerste jaar gratis. Vaak valt ie al een paar dagen na het bestellen op de mat.

Tip 3: boek niet via een reseller

Geen zin om tig keer heen en weer te moeten mailen of eeuwen in de wacht te moeten hangen wanneer toch iets wijzigt? Boek dan direct bij een touroperator of een luchtvaartmaatschappij. Wanneer je bij een reseller boekt (een partij die vakanties of vliegtickets inkoopt en vervolgens doorverkoopt), fungeren zij als tussenschakel tussen jou en de touroperator. Ook zijn zij niet altijd even bereidwillig of in staat om de gevraagde informatie te verschaffen of wijzigingen door te voeren. Daarnaast zijn eventuele bijkomende kosten (denk aan annulerings- en wijzigingskosten) bij de reseller vaak hoger dan bij de touroperator zelf.

veilig een vakantie boeken

Tip 4: lees de kleine lettertjes

Heb je een vakantie uitgezocht? Lees de annulering- en garantievoorwaarden dan goed door voordat je boekt en maak eventueel een screenshot van de voorwaarden die op dat moment gelden. Bij zowel TUI, Sunweb als Corendon geldt sinds 1 april 2021 een geldteruggarantie. Ook hier geldt: lees de kleine lettertjes goed door, aangezien het per reisorganisatie verschilt wanneer je hier recht op hebt. Naast een geldteruggarantie is de omruilservice ook een stuk flexibeler geworden. Mocht het code oranje of rood worden een aantal weken voor vertrek, dan kun je in veel gevallen kosteloos omboeken naar een andere bestemming.

Bang dat de reisorganisatie waar je een vakantie bij boekt failliet gaat? Bijna alle groten namen in Nederland zijn aangesloten bij de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR). Bij een faillissement zorgt deze stichting ervoor dat je je geld terug krijgt óf dat de reis gewoon doorgaat. Op de website van het SGR kun je vinden welke reisorganisaties aangesloten zijn. Vaak vind je het logo van de ANVR en de SGR ook wel boven- of onderaan de website van de touroperator.

Tip 5: controleer je zorg- en reisverzekering

Sinds de uitbraak van het coronavirus hebben veel zorgverzekeraars hun dekkingen aangepast. Ben je op vakantie in een land met code oranje of rood? Dan krijg je vaak nog wel een vergoeding voor spoedeisende hulp, maar geen compensatie meer vanuit de aanvullende verzekering of je (doorlopende) reisverzekering. Mocht je onverhoopt terug moeten keren naar Nederland, dan zijn de vaak hoge kosten voor repatriëring voor eigen rekening.

Wist je dat sommige landen een coronadekking bieden om het toerisme te stimuleren? Zo is er in Thailand een speciale verzekering voor toeristen beschikbaar, die vrijwel alle kosten dekt wanneer je corona oploopt. De verwachting is dat meer landen een dergelijke vergoeding aan zullen gaan bieden.

Tip 6: bereken eventuele extra kosten

Ondanks een negatief reisadvies toch van plan om naar het buitenland te vertrekken? Breng dan eerst eventuele extra kosten in kaart. Zo kom je op reis niet voor verrassingen te staan en hoef je je familie of vrienden niet om een lening te vragen, wanneer je saldo ontoereikend blijkt te zijn. Denk naast medische kosten die mogelijk niet gedekt worden door je zorgverzekeraar ook aan mogelijke kosten voor:

  • Covid-testen
  • Een gezondheidsverklaring
  • (Verplichte) quarantainekosten
  • Extra verblijfskosten (wanneer de grenzen dichtgaan)
  • Verplichte verzekeringen
  • Verplicht visum

Vergeet ook niet eventueel salaris dat je mis kan lopen wanneer je in het buitenland vast komt te zitten of bij thuiskomst in quarantaine moet. Waar veel bedrijven aan het begin van de pandemie nog wel coulant waren, wordt reizen naar het buitenland nu veelal beschouwd als ‘eigen risico’.

Tip 7: bestudeer het reisadvies van Buitenlandse Zaken

Check voordat je een reis boekt welk reisadvies geldt voor jouw vakantiebestemming en welke maatregelen van kracht zijn. Wellicht zijn winkels en horeca gesloten of geldt er een (gedeeltelijke) lockdown. In de reisapp van Buitenlandse Zaken vind je de meest actuele status van zowel het geldende reisadvies als de huidige maatregelen. Sla jouw vakantiebestemming op als favoriet en word automatisch op de hoogte gehouden van wijzigingen.

Tip 8: boek een last minute

Misschien is dit wel de minst stressvolle optie: boek komende zomer een last minute. Worden de maatregelen versoepeld of verandert het reisadvies van code geel naar groen? Dan ga je toch met een lekkerder gevoel op vakantie en hoef je van tevoren niet bang te zijn voor een eventuele verzwaring van de maatregelen of wijziging van het reisadvies.

Zullen last minutes komende zomer duur zijn? Dat vind ik een lastige vraag. Ik denk namelijk dat het 2 kanten op kan gaan:

  1. Enerzijds hebben veel mensen behoefte aan vakantie en zal een groot gedeelte van de Nederlandse bevolking – als het een beetje meezit – halverwege de zomervakantie gevaccineerd zijn. Wellicht dat bij een tegenvallende zomer veel mensen toch besluiten naar het buitenland te vertrekken. Wanneer de vraag hierdoor toeneemt, zullen de prijzen stijgen.
  2. Zal er veel geregeld moeten worden voor vertrek – denk aan een vaccinatiepaspoort, negatieve PCR-test, gezondheidsverklaring, etc – dan zullen veel Nederlanders toch afhaken. Hierdoor zal de vraag afnemen, waardoor de prijzen weer omlaag gaan.
  • Bekijk last minutes bij TUI
  • Bekijk last minutes bij Corendon
  • Bekijk last minutes bij Sunweb

Ben je flexibel en maakt het je niet zo veel uit waar je vakantie naartoe gaat? Dan kun je altijd nog een paar dagen voor vertrek een last minute boeken. Let er dan wel op dat je genoeg tijd hebt om aan de vereiste documenten te komen.

Tip 9: doe alleen een aanbetaling

Ondanks dat veel reisorganisaties momenteel een geldteruggarantie bieden, doe je er verstandig aan om in eerste instantie alleen een aanbetaling te doen. Wat je niet betaalt, kun je immers ook niet (tijdelijk) kwijtraken. Vaak bedraagt de aanbetaling zo’n 30 tot 35% van het totaalbedrag. Mocht de vakantie toch niet door kunnen gaan, dan krijg je het aanbetaalde bedrag op korte termijn teruggestort.

Lees ook: 7 tips om ontspannen op vakantie te gaan!

Tip 10: annuleer nooit zelf

Word je zenuwachtig wanneer je ziet dat op je geplande vakantiebestemming steeds zwaardere maatregelen gaan gelden? Wacht in dat geval toch rustig af. Wanneer je zelf besluit je vakantie te annuleren – indien de termijn voor de omruilgarantie al is verstreken – ben je in veel gevallen je (aan)betaling kwijt. Wanneer het niet meer verantwoord wordt geacht om op reis te gaan (wanneer het reisadvies bijvoorbeeld verandert naar oranje of rood), zal de touroperator de reis annuleren. In dit geval heb je wel recht op een vergoeding.

Joe joe. Hulp nodig bij het veilig boeken van een vakantie of het besteden van een coronavoucher? Ik help je graag mee. Stuur mij een mailtje via [email protected] en ik kijk vrijblijvend met je naar de mogelijkheden.

over reispower

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.