Koepel Reichstag Berlijn
Berlijn,  Duitsland

Wat te doen in Berlijn? 8 originele tips voor een stedentrip

Zin om weer eens op stedentrip te gaan, maar niet om het vliegtuig te pakken? Pak dan de trein naar Berlijn! Vanaf Amsterdam reis je in 6 uur en 20 minuten af naar de Duitse hoofdstad. Geen gedoe met overstappen, (te veel) bagage of boarding passen, maar gewoon lekker gaan zitten en genieten van het landschap. Bij aankomst in Berlijn bevind je je meteen in het centrum van de stad, dus je citytrip kan direct beginnen. Wat er allemaal te ontdekken valt in deze historische metropool, naast de standaard bezienswaardigheden? Hierbij onze 8 favoriete Berlijn tips op een rij!

1. Bezoek de koepel en het terras van de Reichstag (gratis)

Wil je Berlijn van boven zien, zonder ervoor te hoeven betalen? Breng dan een bezoek aan de koepel en het terras van een van de bekendste gebouwen van de stad: de Reichstag! Om de glazen koepel en het terras van het parlementsgebouw te bezoeken, dien je je – gratis – te registeren op de website van de Deutscher Bundestag. In de koepel ontvang je een audio guide die je in 20 minuten interessante informatie vertelt over het Parlementsgebouw (Reichstag) en de gebouwen die je in de omgeving ziet. Dit is vooral leuk om te doen op de eerste dag die je in Berlijn doorbrengt, zodat je meteen een goed beeld hebt van wat zich waar in de stad bevindt.

2. Verken ondergrondse bunkers uit WO II

Het bezoek aan de ondergrondse bunkers die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden gebruikt, heeft grote indruk op mij gemaakt. Tijdens de rondleiding (Dark Worlds van Berliner Unterwelten) werd verteld hoe het leven van de gemiddelde inwoner van Berlijn eruitzag, hoe zij gebruik maakten van de bunkers en hoe deze pasten in het ondergrondse systeem van metro’s en riolering. Helaas mochten er geen foto’s gemaakt worden tijdens de tour.

3. Cocktails drinken bij de Monkey Bar & shoppen bij BIKINI Berlin

Op de bovenste verdieping van het 25hours hotel vind je Monkey Bar Berlin. Deze hippe rooftop bar is razend populair, dus verwacht – met name in het weekend – lange rijen voordat je met de lift naar boven kunt. Helaas regende het toen wij hier waren, anders hadden we met onze dikke jassen aan genoten van het uitzicht vanaf het dakterras.

Het 25hours hotel maakt onderdeel uit van BIKINI Berlin, dat zichzelf omschrijft als ‘the concept shopping mall’. Je vindt hier allerlei hippe winkeltjes, pop-up stores, een food court en een vrij toegankelijk rooftop terras. Op het terras zijn wij helaas niet geweest (want het regende weer), maar het was wel heel cool om te zien. Het is namelijk geïnspireerd op het High Line Park in New York en je hebt vanaf hier een goed uitzicht op de naastgelegen dierentuin!

4. Beklim de 66,89 meter hoge Siegessäule

Midden op het verkeersplein Großer Stern in het hart van de Tiergarten vind je de imposante Siegessäule, die de stad in 1873 heeft onthuld ter ere van de Pruisische overwinning op Denemarken. Kenmerkend aan het monument is het 8,3 meter hoge beeld van de Romeinse godin Victoria, die met een geheven speer uitkijkt over de stad. Ook van het uitzicht genieten? Beklim dan de 285 treden en wordt beloond met een schitterend uitzicht. Je kunt de Siegessäule bereiken door een van de 2 tunnels te nemen bij de rotonde. Kaartjes voor het beklimmen van het monument zijn alleen te koop bij de kassa die zich binnenin de Siegessäule bevindt.

Bijzonder weetje: de Siegessäule heeft niet altijd op deze plek gestaan. In 1938 besloot Hitler om het monument te verplaatsen van het plein voor de Reichstag naar de huidige plek, omdat hij grootste plannen had met het centrum van de stad.

5. Bekijk een ‘origineel’ stukje Berlijnse muur

De ultieme Berlijn tip! Denk je aan de Berlijnse muur, dan denken veel mensen aan de kleurrijke graffiti bij de East Side Gallery. Maar wist je dat er ook nog een groot stuk muur is, dat nog grotendeels in originele staat is? Bij de Gedenkstätte Berliner Mauer krijg je een realistisch beeld van hoe de muur er ooit uitgezien heeft. Naast deze gedenkplek vind je het bijbehorende documentatiecentrum Berliner Mauer, dat gratis te bezoeken is. Naast diverse tentoonstellingen vind je hier ook een 5 verdiepingen hoge uitkijktoren, vanaf waar je een stuk van het grensgebied en een deel van de wachttoren kunt zien.

TIP: bezoek eerst het documentatiecentrum en loop daarna langs de Gedenkstätte. Met de verkregen informatie in je achterhoofd, maakt de herdenkingsplek nog meer indruk.

6. Rondleiding over het verlaten vliegveld Tempelhof

Helaas hadden wij hier tijdens ons eerste bezoek aan Berlijn geen tijd voor, maar een volgende keer slaan we het zeker niet over: een bezoek aan het verlaten vliegveld Tempelhof! Deze voormalige luchthaven was in 1926 een van de grootste luchthavens ter wereld en is nog steeds een van de grootste gebouwen van Europa. Zowel ten tijde van de Tweede Wereldoorlog als de Koude Oorlog heeft de luchthaven een belangrijke en intrigerende rol gespeeld. Om meer over de geschiedenis van Tempelhof te weten te komen, kun je een 2 uur durende rondleiding volgen (ook in het Engels beschikbaar).

In 2008 werd de luchthaven gesloten en vandaag de dag dient het voornamelijk als recreatieplek. Zo kun je er ’s zomers heerlijk picknicken en barbecuen in het 300 hectare grote stadspark. Ook vind je hier grote evenementen als het Berlin Festival en Berlin Fashion Week.

7. Scoor je lunch bij Markthalle IX

Van alle markthallen in Berlijn die zowel de Tweede Wereldoorlog als de komst van de supermarkt overleefd hebben, is Markthalle IX (neun) de bekendste. In deze overdekte markthal vind je – afhankelijk van welke dag het is – allerlei kraampjes met eten. Op de meeste dagen is er een ‘weekmarkt’ met allerlei verse producten als groente, melk en kaas. Een aantal kraampjes zijn standaard gereserveerd voor cafés en afhaalmogelijkheden, dus ook op deze dagen kun je gewoon een lunch (to go) scoren! Verder staan donderdagavonden veelal in het teken van ‘Streetfood Thursday’ en ook worden er allerlei festiviteiten georganiseerd. Benieuwd wat er tijdens jouw bezoek op de agenda staat? Raadpleeg dan deze kalender!

Leuk weetje: tijdens de bouw van de markthallen eind 19e eeuw, werden ze genummerd van 1 t/m 14. Markthalle IX (neun) was dus de negende markthal die gebouwd werd.

8. Ga ’s avonds een potje bowlen

Waarschijnlijk is bowlen niet de eerste activiteit waar je aan denkt na een lange dag sightseeing, maar vooral ’s avonds is dit – als je iets anders wilt doen dan stappen – een erg leuke activiteit. In het centrum van Berlijn vind je meerdere grote en moderne bowlingbanen, dus keuze genoeg!

Zelf bezochten wij Berolina Bowling Lounge Berlin. Waar je in Nederland al gauw €30 per uur (per baan) kwijt bent, betaal je bij deze bowlingbaan een vast bedrag per persoon per spel. Aangezien wij met z’n tweeën waren, pakte dit een stuk voordeliger uit. Speel niet te veel potjes achter elkaar, anders word je de volgende ochtend wakker met flinke spierpijn! 😉

Algemene tips Berlijn

Hoe kom je in Berlijn?

Ondanks dat je vanaf Amsterdam in zo’n 1,5 uur tijd naar Berlijn vliegt, besloten wij de trein (NS International, vanaf €38 enkele reis) te pakken vanaf onze woonplaats Zwolle. Zowel qua kosten als qua tijd scheelde het nagenoeg niets, wanneer je de reistijd van en naar de luchthaven en eventuele extra transferkosten meerekent. Je kunt natuurlijk ook de auto pakken. Vanaf Utrecht rijd je er – zonder tussenstops – zo’n 6,5 uur over. Mocht je een beperkt budget hebben, dan kun je er ook nog voor kiezen om met de Flixbus af te reizen naar de Duitse hoofdstad.

Waar te overnachten?

Aangezien Berlijn beschikt over een uitgebreid OV-netwerk, kun je je gemakkelijk en snel door de hele stad verplaatsen. Waar je hotel zich bevindt in het centrum maakt dus niet zo heel veel uit, als het zich maar dichtbij een metrolijn bevindt. Zelf verbleven wij in het Novum Hotel Aldea Berlin *** in de wijk Schöneberg. Wil je vanwege het coronavirus wat extra zekerheid hebben? Boek dan een pakketreis bij TUI. Je kunt hierbij kiezen voor vervoer per vliegtuig, trein of bus.

Openbaar vervoer in Berlijn

In Berlijn vind je zowel bussen, trams als metro’s. Vooral de U-bahn (ondergrondse metro voor korte afstanden) en S-bahn (met name bovengronds voor iets langere afstanden) zul je vaak gebruiken. Je kunt voor elke rit een los ticket kopen dat 2 uur geldig is, maar ook een dagkaart, 48-uurs of 72-uurs ticket. Ticketautomaten zijn te vinden op alle (metro)stations. Vergeet trouwens niet om je ticket af te stempelen, anders is deze niet geldig.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *