Prater reuzenrad Wenen
Oostenrijk,  Wenen

Alles wat je wilt weten over Prater | De openlucht kermis in Wenen

Heb je een stedentrip naar Wenen op de planning staan? Maak dan een middag of avond vrij om je uit te leven in Prater! Dit gigantische attractiepark – dat zich in het gelijknamige park bevindt – wordt ook wel Wurstelprater of Volksprater genoemd en staat bekend als het thuis van het oudste reuzenrad ter wereld. In deze blog lees je alles wat je wilt weten voor een bezoek aan Prater in Wenen.

Wat is Prater?

Het Wiener Prater is een gigantisch amusementspark tussen de Donau en het Donaukanaal in. Het terrein bevindt zich ten oosten van het centrum in het tweede district Leopoldstadt en heeft een oppervlakte van 6 km². Het maakt dus maar een klein deel uit van het gelijknamige stadspark. Verderop in deze blog kom je meer te weten over de verschillende attracties, de eetgelegenheden in Prater en de bereikbaarheid. Ook lees je meer over de openingstijden, het verschil tussen Prater en het Groene Prater en hotels in de buurt van het amusementspark.

250(+) attracties om je in uit te leven

Net als bij een gewone kermis zoals wij die in Nederland kennen, is de toegang van Prater gratis en haal je tickets (tussen de €1,50 en €10) als je in een attractie wilt. Wees niet bang dat je alleen attracties zult vinden waar kinderharten sneller van gaan kloppen. Ik heb namelijk nog nooit zoveel spectaculaire achtbanen en andere enge attracties bij elkaar gezien op een kermisterrein.

Ook als je niet zo’n pretpark fan bent, is een bezoek aan het Prater in Wenen de moeite meer dan waard. Het kijken naar andere mensen op deze permanente kermis levert namelijk een hoop amusement op. Zo bleven mijn ogen een hele tijd steken bij de Prater Turm; een immense zweefmolen van 117 meter hoog. No way dat ik daar ooit in zou gaan! Alleen al het kijken naar deze attractie bezorgde mij een brok in mijn keel.

Naast de attracties en die je op een kermis verwacht, bevinden ook Madame Tussauds en het Vienna Planetarium zich in Prater. Ook kun je je uitleven in verschillende speelhallen en zijn er diverse sportfaciliteiten (waaronder een zwembad, golfbaan en paardenrenbaan) beschikbaar. Een overzicht van alle attracties vind je op de website van Prater Wien. Zelf vonden we de waterattractie Wild Alps heel tof!

Zweefmolen op de openlucht kermis
Zweefmolen Prater turm

Thuis van het oudste reuzenrad ter wereld

De bekendste attractie van Prater is het 65-meter hoge reuzenrad. Deze bevindt zich aan de rand van het park, waardoor deze al van ver te zien is. Het reuzenrad stamt al uit 1897 en is gebouwd ter ere van het 50-jarig troonjubileum van Franz Joseph I. Sinds die tijd vormt het oudst werkende reuzenrad ter wereld een van de symbolen van Wenen.

Vanuit het reuzenrad – dat bijna het gehele jaar door geopend is – heb je een mooi uitzicht over de stad. Dus waarom de 343 treden van de Stephansdom beklimmen, als je ook vanaf hier Wenen kunt bewonderen? Een ritje in een van de 15 gondels duurt 10 tot 15 minuten en kost €12. Je kunt je tickets van tevoren bestellen, maar ook aan de kassa in Prater kopen. Neem je kinderen mee? Koop dan een family ticket om geld te besparen.

Prater reuzenrad attractie Wenen
Ingang Prater met uitzicht op het reuzenrad

Fun facts over het reuzenrad in Prater, Wenen:

  • Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het reuzenrad bijna helemaal verwoest. Na de oorlog was het een van de eerste dingen die gerestaureerd werd. Helaas werd hierdoor het aantal gondels teruggebracht van 30 naar 15.
  • Wist je dat je in het reuzenrad kunt dineren? Er zijn meerdere gondels (waaronder ‘Jubiläum’ en ‘Kaiserwaggon’) ingericht voor het vieren van bijzondere gelegenheden. Deze zijn te reserveren via de website.
  • Het reuzenrad speelt een centrale rol in de film ‘The Third Man’ uit 1949.
  • Een ritje in het reuzenrad is gratis met de Vienna Pass. Of dit voordeel oplevert, hangt af van de andere bezienswaardigheden in Wenen die je wilt bezoeken.

Hotels nabij Prater in Wenen

Leopoldstadt is een levendige wijk, vanaf waar je gemakkelijk de rest van de stad kunt verkennen. Een ideale verblijfplaats dus! Deze toffe hotels liggen bij Prater in Wenen om de hoek:

Let er bij het vergelijken van prijzen altijd goed op of vervoer (treinreis of vlucht) inbegrepen is. Ook van ontbijt worden veel hotelkamers een stuk duurder. Een kopje koffie en een broodje halen bij Ströck is een goedkoop alternatief.

Restaurants en ander eten in Prater

Een pintje wegtikken in de biertuin van het Schweizerhaus, een burger verorberen in het unieke Rollercoaster restaurant of je vingers aflikken bij culinaire hoogstandjes in het Lusthaus. In Prater hoef je geen honger (of dorst) te lijden. Je kunt namelijk uitstekend eten in een van de vele restaurants die het park rijk is.

Liever een snelle hap? Er is ook genoeg fastfood te verkrijgen bij bijvoorbeeld de BurgerKing of bij de – net buiten het park gelegen – McDonald’s. Ook zijn er kraampjes met peperkoek, snoep, snacks en ijs. Een overzicht van alle eetgelegenheden in Prater vind je op deze pagina.

Aangezien Prater vrij toegankelijk is, kun je natuurlijk ook je eigen eten en drinken meenemen. Zo haalden wij fles drinken bij een City Spar, voordat wij Prater betraden. Scheelt een hoop geld op een zonnige dag!

Schweizerhaus Prater
Gezellig een biertje doen in de tuin van het Schweizerhaus

Uitgaan in Prater, Wenen

Ook feesten tot in de late uurtjes is mogelijk in Prater. In het amusementspark bevindt zich vlak achter het reuzenrad namelijk ook Prater Dome, de grootste discotheek (18+) van Oostenrijk. In de discotheek zijn 2 verdiepingen met in totaal 4 zalen waar je kunt genieten van verschillende soorten muziek.

Prater Dome is geopend van donderdag tot en met zaterdag vanaf 22.00 uur ’s avonds. Het schijnt dat mannen nog wel eens geweigerd worden om de verhouding tussen mannen en vrouwen goed te houden. Ik raad mannen daarom aan om aan het begin van de avond bij Prater Dome te verschijnen.

Openingstijden Prater

Prater is het gehele jaar door vrij toegankelijk. In het hoofdseizoen (maart tot en met oktober) zijn de meeste attracties geopend vanaf 10.00 uur ’s ochtends tot ’s avonds laat of zelfs middernacht. Sommige attracties zoals het reuzenrad, Madame Tussauds en het chocolademuseum zijn het hele jaar door geopend.

In december en begin januari is ook een wintermarkt te vinden aan de Riesenradplatz, een groot plein in het amusementspark. In verband met corona worden de openingstijden van Prater met regelmaat aangepast. Controleer deze daarom op de officiële website voordat je naar Prater vertrekt.

Beste tijd om Prater te bezoeken

Hoewel in een lange wachtrij staan irritant is, maken andere mensen een amusementspark wel zo gezellig. In de namiddag en begin van de avond komt Prater dan ook echt tot leven. Om de attracties zowel bij licht als donker te bewonderen, raad ik je aan 1 a 2 uur voor zonsondergang naar Prater te gaan. Zo heb je voldoende tijd om het terrein te verkennen en ergens een drankje te doen. En zeg nou zelf: waar heb je nou een toffer uitzicht over Wenen, dan vanuit het reuzenrad als de zon langzaam verdwijnt?

Bereikbaarheid Prater

Het Weense amusementspark is gemakkelijk te bereiken te voet, met de step/fiets of met het openbaar vervoer. Vanaf de Stephansdom loop je hier in ongeveer een halfuurtje naartoe. Je hoeft alleen maar de Donau over te steken via de Schwedenbrücke en vervolgens de Praterstraße af te lopen. Met de fiets doe je zo’n 10 minuten over deze route en met de metro (U1) stap je na 12 minuten uit bij halte Praterstern.

Adres Prater:
Prater
1020 Wien
Oostenrijk

Het reuzenrad is al van verre te herkennen, dus de hoofdingang is gemakkelijk te vinden. Deze bevindt zich aan de rand van het gelijknamige park. Je kunt Prater ook betreden vanaf de andere kant. Vanaf de zijkanten is niet mogelijk, aangezien hier hekken staan.

Hoofdingang Prater Wenen
Prater na zonsondergang

Belangrijke tips voor een veilig bezoek aan Prater:

  • Er zijn hier veel zakkenrollers actief. Stop je telefoon en portemonnee dus weg achter een rits.
  • Het kan hier heel druk worden. Je kunt het beste in de namiddag en begin van de avond gaan.
  • Geen zin om lang in de rij te staan voor het reuzenrad? Koop van tevoren een ticket.
  • Je kunt (contactloos) pinnen bij de wc’s voor een toiletbezoek.

Geschiedenis van Prater

Het amusementspark Prater bevindt zich in het gelijknamige park Prater, dat ook wel het Grüne Prater wordt genoemd. Tezamen beslaat het gebied, dat zich in de wijk Leopoldstadt bevindt, zo’n 6 vierkante kilometer. Van origine is Prater een keizerlijk jachtgebied, dat al sinds 1162 bestaat. Eeuwenlang was het Weense park alleen toegankelijk voor de adel, totdat keizer Joseph II het kroonde tot park voor het volk.

Ter vermaak vestigden zich hier onder meer koffiehuizen, draaimolens en kegelbanen wat uiteindelijk uitgroeide tot Wurstelprater; het amusementspark dat we vandaag de dag kennen. Het park in Wenen kreeg internationale beroemdheid door de Wereldtentoonstelling van 1873. Hiervoor stampte de locale bevolking ruim 200 paviljoens uit de grond. Deze werden daarna jammer genoeg weer afgebroken. Sinds 1897 siert het befaamde reuzenrad de skyline van Wenen. Wil je meer weten over de geschiedenis van Prater? Bezoek dan het Prater Museum! Wanneer je op de eerste zondag van de maand gaat, is de entree gratis.

Het verschil tussen Prater en het groene Prater in Wenen?

Met alleen ‘Prater’ doelen de meeste mensen op het amusementspark. Om onderscheid te maken noemen veel mensen het park dan ook groene Prater of in het Oostenrijks Grüne Prater. Mocht je met iemand afspreken in Prater, is het dus handig om na te gaan welke van de twee plekken iemand bedoelt. Al helemaal als je nagaat dat het groene Prater (ongeveer 6 km²) bijna twee keer zo groot is als Central Park (3,4 km²) in New York!

De openluchtkermis vanuit de lucht

Een stedentrip naar Wenen boeken

Je kunt op verschillende manieren naar de Oostenrijkse hoofdstad afreizen. Zo kun je met de auto gaan, met de trein (vanaf €30 enkele reis) of met het vliegtuig (vanaf Amsterdam en Eindhoven). Kun je in deze onstabiele tijden wel wat extra zekerheid gebruiken? Kies dan een pakketreis uit bij TUI (of Bebsy) of boek een annuleerbaar hotel bij Booking.com.

Een aantal van mijn favoriete hotels in Wenen zijn:

Ben jij al bij Prater in Wenen geweest?

Reispower » Oostenrijk » Alles wat je wilt weten over Prater | De openlucht kermis in Wenen

3 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.