Markthal buitenkant
Boedapest,  Hongarije

15 bezienswaardigheden in Boedapest die je moet zien

Boedapest heeft alles wat je kunt wensen in een stedentrip bestemming: interessante bezienswaardigheden, een mooie ligging (aan de Donau), lekker eten en een turbulente geschiedenis. En wat dit alles nog beter maakt? Dat het er lekker goedkoop is! Met name als student of senior kun je in de Hongaarse hoofdstad volop profiteren van korting. Deze 15 bezienswaardigheden in Boedapest mag je in ieder geval niet missen.

1. Het heldenplein

Een van de meest imposante bezienswaardigheden in Boedapest is het heldenplein. Op dit grote plein – bij de ingang van het Stadspark en aan het einde van de Andrássy boulevard – vind je het Milleniummonument: twee gallerijen met zuilen in een halve cirkel en een 45 meter hoge zuil met daarbovenop het beeld van de aartsengel Gabriël.

Het monument stamt al uit 1896 en werd gebouwd ter ere van het 1000-jarig bestaan van het land. Naast het plein vind je trouwens het museum van de Schone Kunsten en aan de andere kant de Kunsthal. Ook het achterliggende Stadspark is een aanrader! Je waant je hier echt even in een Middeleeuws dorpje. >> bekijk hotels in de buurt van het heldenplein

Heldenplein Boedapest

2. Het vissersbastion en de Matthiaskerk

Een van de meest fotogenieke bezienswaardigheden in Boedapest is het Vissersbastion. Je vindt dit bekende bouwwerk op dezelfde heuvel als de burcht. Net als het heldenplein werd het Vissersbastion gebouwd ter ere van de eerste 1000 jaar van de Hongaarse geschiedenis. Waar de naam vandaan komt en waar het bouwwerk precies voor diende is onzeker. Dat de natuurstenen muren, trappen en torens heel mooi zijn is echter wel een gegeven.

Je kunt bij het Vissersbastion vrij rondlopen. Wil je de verhoogde toren bezoeken? Dan moet je wel een ticket kopen voor een paar euro. Ook de Matthiaskerk die zich bij het Vissersbastion bevindt is het entreegeld zeker waard. 

3. De Grote Markthal

Doe vooral geen moeite om broodjes te smeren ’s ochtends, want bij de Grote Markthal scoor je voor een paar euro een overheerlijke lunch. Vooral de lango’s – een soort hartige pizza op een pita broodje – zijn een echte aanrader. Loop echter niet meteen naar het eerste eetkraampje toe. Op de 3 verdiepingen zijn namelijk meerdere goede lunch spots te vinden. Loop dus eerst een rondje door de markthal, voordat je een keuze maakt. Let wel goed op je spullen, aangezien het er heel druk kan worden.

Wist je dat de Grote Markthal van Boedapest is uitgeroepen tot de mooiste van Europa?

4. De Grote Synagoge

Hoewel ik niet in de synagoge zelf ben geweest, raad ik je aan om hier in ieder geval even langsheen te lopen. De Grote Synagoge van Boedapest is namelijk indrukwekkend om te zien. Het is de grootste synagoge van Europa en de een-na-grootste ter wereld. Alleen die in New York is groter.

Vind je het leuk om de synagoge van binnen te bewonderen? Koop dan een kaartje via deze website of aan de kassa. Je kunt een bezoek aan de synagoge ook combineren met een tour door de rest van de Joodse wijk.

Zoek je nog naar een leuk én betaalbaar hotel in het centrum van Boedapest? Dit zijn mijn favorieten:

Synagoge van Boedapest

5. De burcht van Boeda

Voor een waanzinnig uitzicht over Boedapest moet je bij de burcht van Boeda zijn. Dit kasteelcomplex – dat zich bovenop de heuvel bevindt – is een verzameling van historische gebouwen op zo’n 70 meter boven de stad. Opvallend zijn de zeer hoge koepel en de façade van meer dan 300 meter. De gebouwen hebben door de eeuwen heen allerlei functies gehad, maar dienen tegenwoordig voornamelijk als musea.

Met de Budapest Card krijg je korting of gratis toegang op veel van deze musea. Niet zo’n museumtype? Koop dan een leuke reisgids of doe een (gratis) walking tour om meer te weten te komen over dit imposante complex.

TIP: ga de burchtheuvel op met de funicular. De wachtrijen voor de funicular kunnen vrij lang worden. Ga daarom op een rustig moment (liefst ’s ochtends vroeg) hier naartoe. Ook de labyrinten die zich onder de heuvel bevinden vond ik interessant om te bezoeken.

Burcht van Boeda bezienswaardigheden in Boedapest

6. St. Stefanusbasiliek

Ook als je geen fan bent van kerken en kathedralen is een bezoek aan de St. Stefanusbasiliek een aanrader. De neorenaissancistische basiliek – die gewijd is aan de beschermheilige van de stad – beschikt namelijk over een uitkijkplatform vanaf waar je hele Boedapest kunt zien. En voor wie er liever lui dan moe is: er is ook een lift waarmee je naar boven kunt gaan.

Kaartjes voor het uitzichtpunt van de St. Stefanusbasiliek zijn alleen te koop bij de kassa. Ben je student? Vergeet je studentenpas dan niet, want dan kost een kaartje maar de helft. Controleer voor vertrek de openingstijden op de officiële website van de basiliek.

7. Szechenyi badhuis

Een absolute must als je in Boedapest bent: een bezoek aan een badhuis. Vooral in de winter is het heerlijk om hier op te warmen na een ochtendje sightseeing. Szechenyi is het bekendste en populairste badhuis van de stad. Het kan hier dus vrij druk worden. Koop je ticket daarom (met 10% korting) van tevoren online op de officiële website van het badhuis. Er zijn ook maar een beperkt aantal tickets beschikbaar per dag, dus je kunt het er maar beter niet op gokken.

Nog een aantal praktische tips voor je bezoek: 

 • eigen eten en drinken is toegestaan.
 • neem douchegel mee. Niet al het water ruikt even lekker.
 • neem een plastic zak mee om je natte spullen weer in te doen.
 • doe zilveren sierraden af om verkleuring te voorkomen.

En nog een tip voor de party animals onder ons. Een aantal keer per maand vinden er heuse ‘bath parties’ plaats in Szechenyi en andere badhuizen. Raadpleeg deze website voor meer informatie.

Szechenyi gebouw buitekant

8. Margaretha eiland

Een oase van rust midden op de Donau, tenzij het Sziget festival hier plaatsvindt. Margaretha eiland is een groen eiland van ongeveer 2,5 kilometer lang waar je heerlijk kunt wandelen door tuinen en parken of een openluchtzwembad kunt bezoeken.

Ook vind je hier een mooie watertoren, de ruïnes van een klooster en een muziekfontein. ’s Zomers vind je allerlei food trucks en andere stalletjes op het eiland. Een ideale plek om even rustig te lunchen, weg uit de drukte van de stad.

Margaretha eiland muziek fontein

9. Hospital in the Rock museum

Hoewel wij geen fan waren van het Terror Museum, waren we lyrisch over het minder bekende Hospital in the Rock museum. Dit museum – dat zich bevindt in natuurlijke grotten en tunnels onder de burcht van Boeda – diende als geheim militair ziekenhuis tijdens en na de Tweede Wereldoorlog.

Wat ik heel fijn vond aan dit museum was dat je standaard rondgeleid wordt door een tour guide. Je hoeft dus niets zelf te lezen, maar kunt lekker luisteren. Tickets voor deze Engelstalige tours zijn op het moment van schrijven alleen beschikbaar aan de kassa.

Hospital in the Rock museum

10. Szimpla ruine bar

Een bar in een lijstje met bezienswaardigheden? Zeker! Er zijn weinig plekken waar ik mijn ogen zo heb uitgekeken als bij Szimpla. Ook zijn er weinig plekken waar ik zo diep in het glaasje heb gekeken als hier. Veel foto’s heb ik hier dan ook niet gemaakt. Volgens mij ben ik namelijk zo wijs geweest om beide keren dat ik hier was, mijn telefoon aan iemand anders te geven. Maar samengevat komt Szimpla neer op: een ge-wel-di-ge inrichting, chille muziek, leuke zitjes en goedkope drank. Bij Szimpla zul je een nacht beleven om nooit te vergeten (of toch wel).

Wil je in één keer in bed kunnen rollen vanuit Szimpla? Boek dan een verblijf in het nabij gelegen Continental Hotel Budapest ****.

Szimpla Boedapest bezienswaardigheden in Boedapest

11. Het Hongaars Parlementsgebouw

Een must als je in Boedapest bent: een bezoek brengen aan het op twee na grootste parlementsgebouw ter wereld. Een gebouw vol pracht en praal dankzij de neogotische architectuur met vleugjes uit de renaissance en barokperiode. Je hoeft voor een tour aan het Parlementsgebouw niet veel tijd uit te trekken. De rondleiding langs de hoofdingang, trappen, hal, een van de lobby’s en het oude huis van de landheren duurt namelijk maar 45 minuten.

Hoewel dit misschien wat kort klinkt, voelt het dat zeker niet. Je krijgt zo veel indrukken en informatie te verwerken, dat je na de rondleiding helemaal gaar bent. Koop je ticket trouwens van tevoren online. Er zijn maar een beperkt aantal tickets per dag beschikbaar. Grote kans daarom dat je aan de kassa misgrijpt.

12. De Kettingbrug

Een van de bekendste bezienswaardigheden van Boedapest is de Kettingbrug. Dit is de oudste brug van de stad en werd al onthuld in 1849. Kenmerkend voor de brug – die eigenlijk de naam Széchenyi Lánchíd draagt – zijn de twee grote triomfbogen en de leeuwen die het begin en eind van de brug sieren. Veel mensen lopen over de brug heen (vanuit Pest naar Boeda) om de burchtheuvel te beklimmen met de tegenover de brug gelegen funicular.

Je kunt er ook voor kiezen om vanaf dit punt omhoog te lopen. Wel is het een flinke klim, dus trek goede schoenen aan. Kom ’s avonds een keer terug om de Kettingbrug onder de sterrenhemel te bewonderen. Deze ziet er magisch uit dankzij de romantische lantaarnpalen.

Kettingbrug Boedapest bezienswaardigheden

Bijzondere weetjes over de Kettingbrug:

 • De stenen leeuwen moeten het zonder tong stellen. De beeldhouwer was deze vergeten toe te voegen en was bij de onthulling van zijn werk zo van streek, dat hij van de brug afsprong de Donau in.
 • In de weekenden van juli en augustus vindt het zomerfestival ‘De Zomer op de Kettingbrug’ plaats. Een kleurrijk event waarbij alleen voetgangers de brug mogen betreden en kunnen genieten van concerten en andere festiviteiten.
 • De brug is 330 meter lang en bijna 16 meter breed. De twee gewelfde pilaren helpen om het gewicht van de ijzeren constructie – van bijna 5.200 ton – te dragen.
 • Hilters troepen verwoestten de brug in januari 1945 om de opmars van de Russische troepen een halt toe te roepen. De heropbouw van de brug duurde 4 jaar.
 • De Kettingbrug diende als vervanging voor een simpele pontjesbrug. De Graaf István Széchenyi kwam met het idee van een permanente brug op de proppen, nadat hij de begrafenis van zijn vader niet bij kon wonen. Door de strenge winter was de pontjesbrug namelijk buiten gebruik, waardoor hij een week lang vastzat in Pest.

13. De Géllertheuvel

Heb je de populairste bezienswaardigheden van Boedapest al op de foto staan? Maak dan wat tijd vrij om de Géllert hill te bestijgen. Veel toeristen slaan deze 235 meter hoge heuvel over, omdat ze de bekende kasteelburcht op de naastgelegen heuvel al aanschouwd hebben. Zonde, want naast een magnifiek uitzicht op het stadsdeel Pest heeft Géllert heuvel – dat al sinds 1987 de UNESCO werelderfgoedlijst siert – nog meer te bieden.

Zo word je – na je klim van zo’n 20 minuten – beloond met het indrukwekkende vrijheidsbeeld. Hoewel je het beeld vanuit die hele stad kunt bewonderen, is ernaast staan toch een bijzondere gewaarwording. Je merkt namelijk pas hoe enorm het Hongaarse statue of liberty is, wanneer je er direct naast staat. Het bronzen beeld zelf is 14 meter hoog en staat bovenop een pilaar van 26 meter.

Gellert heuvel Boedapest

Achter het vrijheidsbeeld bevindt zich de citadel: een fort dat niet zozeer fungeerde als verdedigingswerk, maar als gebouw om de bevolking van Boedapest angst in te boezemen. De Habsburgers probeerden hiermee de Hongaren onder de duim te houden en een eventuele nieuwe opstand de kop in te drukken. Een bijzonder weetje, aangezien de citadel tegenwoordig wordt beschouwd als symbool van de vrijheid. Wil je de citadel van binnen zien? Koop dan een kaartje aan de kassa voor 300 HUF.

Andere bezienswaardigheden op de Gellert heuvel zijn:

 • Een kerk in een natuurlijke grot, tegenover de ingang van het Gellért badhuis (gratis toegang).
 • Het monument voor bisschop Gellért aan de noordoost kant, uitkijkend op de Elizabeth brug.
 • Hotel Gellért en het Gellért badhuis in art nouveau stijl.

14. Het stadspark en het Vajdahunyad kasteel

Achter het Heldenplein bevindt zich een ware oase van rust: het stadspark Városliget. Je vindt hier – naast de bekende Szechenyi baden – ook een dierentuin, een groot meer en de Vajdahunyad burcht. Dit laatste gebouw – dat een middeleeuws kasteel uit Transsylvanië moet voorstellen – is trouwens een goede plek om een wandeling te beginnen. Je waant je namelijk in een sprookje door de bijzondere architectonische stijlen en lieflijke torentjes.

Daarnaast kun je ’s zomers roeien over het meer en ’s winters wordt het omgetoverd tot een schaatsbaan. Zowel ’s zomers als ’s winters is het openbare park dus een heerlijke plek om wat tijd door te brengen. Is het mooi weer? Neem dan een kleedje mee voor een picknick. In de zomermaanden kun je dan van een broodje genieten, terwijl je luistert naar de muziek van concerten in de burcht. >> bekijk hotels in het centrum van Boedapest

Stadspark Boedapest

15. De schoenen op de Donaukade

Een indrukwekkend gedenkteken: 60 paar metalen schoenen die op de kade schuin achter het Parlementshuis staan ter nagedachtenis aan de vele Joden die aan de oever van de Donau zijn gefusilleerd. De Joodse bevolking werd gedwongen hun schoenen uit te trekken, voordat de Pijlkruisers (een beweging gelinkt aan de nazi’s) hen doodschoten en hun lichamen meevoeren door de Donau.

Schoenen aan de Donau, een van de bezienswaardigheden in Boedapest

De bezienswaardigheden van Boedapest ontdekken?

Boedapest is zowel ’s zomers als ’s winters een leuke bestemming voor een stedentrip. Zo kun je er ’s winters schaatsen achter het Heldenplein en in de zomermaanden hoppen van terras naar terras.

Vliegtickets naar Boedapest

Je hebt al een retourtje Boedapest te pakken voor zo’n 2 tientjes als je vliegt vanaf Eindhoven of Brussel. Vlieg je liever vanaf Amsterdam? Dan moet je iets dieper in de buidel tasten. Buiten het hoogseizoen betaal je voor een retourtje zo’n €60-80 bij easyJet en rond de €100 bij KLM. Trek voor een bezoek minimaal 4 dagen uit om de belangrijkste bezienswaardigheden in Boedapest te kunnen bezoeken.

Hotels in Boedapest

Reizen tijdens de pandemie blijft onzeker. Daarom doe je er verstandig aan een pakketreis te boeken bij TUI met repatriëringsgarantie. Het prijskaartje (in combinatie met een vlucht) is helaas wel hoger dan wanneer je alles los boekt, maar je krijgt er zekerheid, ontbijt en een gratis stadswandeling voor terug.

Het openbaar vervoer in Boedapest is uitstekend geregeld. Het maakt daarom niet zo veel uit waar je in de stad verblijft. Wel kun je je iets makkelijker verplaatsen vanuit het stadsdeel Pest, maar veel scheelt het niet. Met name de locatie van het hotel ten opzichte van een halte is belangrijk. Verblijf bijvoorbeeld in het nieuwe Fashion Hotel Impulso **** dat zich op 2 minuten lopen van een metrostation bevindt.

Andere hotels met een uitstekende prijs-/kwaliteitverhouding die ik kan aanbevelen zijn:
Soho Boutique ****: een kleinschalig boutique hotel met hippe kamers in het hartje van Pest
Rum Budapest ****: zeer centraal hotel in een historisch pand met dekterras en skybar
K + K Hotel Opera ****: luxe hotel met wellness en jacuzzi bij de bekendste winkelstraat van Boedapest

Bezienswaardigheden Boedapest en omgeving

Ook buiten de stad is van alles te doen. Je kunt dus gemakkelijk een week of langer afreizen naar de Hongaarse hoofdstad. Met name de volgende plekken en activiteiten zijn populair voor een dagtrip of excursie:

 • Aggtelek National Park en de Baradla grot
 • Het Sissi paleis in Gödöllö
 • Het Balatonmeer

Daarnaast leent de omgeving zich ook uitstekend voor wijntours, wandelen door oude stadjes (waaronder Szentendre) en watersportactiviteiten.

Wat zijn jouw favoriete bezienswaardigheden in Boedapest?

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.