NBC studios gratis in New York
New York,  Verenigde Staten

Wat te doen in New York? 7 toffe tips voor je eerste keer NYC (gratis)

New York is geen goedkope stad voor een stedentrip. Met een beetje geluk heb je een rechtstreeks retourtje te pakken voor minder dan €300 en daar komen de kosten voor accommodatie, activiteiten en eten en drinken nog bij op. Naast de populaire attracties zijn er gelukkig ook veel dingen die je kunt doen in New York zonder je portemonnee te hoeven trekken.

1. The Vessel & High Line Park

Mijn favoriete gratis activiteit in New York? Dat is wandelen door High Line Park! Dit is een langgerekt park van 2,33 kilometer dat gebouwd is bovenop oude spoorrails. Aangezien het park loopt van het Meatpacking Districht tot aan Hudson Yards, is het een mooie afstand om even te wandelen.

Daarnaast is het een rustgevende plek om bij te komen van alle indrukken van de stad. Ook is het heerlijk om even een koffie te halen bij Dunkin’ Donuts, neer te vleien op een bankje en de muren vol graffiti te aanschouwen.

TIP: loop over de High Line vanaf Gansevoort Street, zodat je eindigt bij The Vessel. Dit is een enorm kunstwerk met trappen waar je gratis overheen kunt wandelen om de omgeving te bewonderen.

Vanaf 14 dagen voor aanvaag kun je een kaartje reserveren. Leg je je plannen liever niet ver van tevoren vast? Ga dan ’s ochtends om 09.30 uur bij de kiosk staan voor een ‘same day’ ticket. 

P.S: van mei tot en met oktober kun je 3 keer per week een gratis rondleiding volgen over de High Line. Dit kan veranderen met het oog op de corona-maatregelen.

2. Een televisieopname bijwonen – NBC studios

Je moet een beetje geluk hebben, maar nooit geschoten is altijd mis. Je kunt je namelijk opgeven voor een opname van the Tonight Show starring Jimmy Fallon. Hoe tof is dat? Ook wij hadden het geluk door de steekproef heen te komen en mochten dit spektakel meemaken.

Daarnaast is het een goede kans om een beroemdheid van dichtbij te spotten. Helaas kende ik onze gasten niet, maar de dag ervoor was een van mijn favoriete actrices in de show!

Er zijn ook andere shows waarvan je gratis opnames kunt bijwonen. Denk bijvoorbeeld aan Late Night with Seth Mayers, Good Morning America en The Daily Show with Travor Noah.

Lijkt het je ook leuk om een opname van Jimmy Fallon bij te wonen? Registreer je dan op deze website. Houd vervolgens goed in de gaten wanneer de inschrijvingen starten en geef je direct op. Vergeet hierbij het tijdsverschil met New York niet.

Wat te doen in New York? Een televisieopname bijwonen!

 

Helaas mochten er binnen geen foto’s gemaakt worden.

3. Met de kabelbaan naar Roosevelt Island

Heb je de belangrijkste hotspots van New York gezien? Of ben je wel toe aan wat frisse lucht? Maak dan een tochtje naar Roosevelt Island! Vanaf 59th Street en 2nd Avenue kun je met de kabelbaan in slechts 4 minuten oversteken naar Roosevelt Island. Dit is een smal en groen eiland in de East River.

Er is niet veel te doen op het eiland, maar je kunt er wel mooi wandelen langs het water met uitzicht op Midtown Manhattan. Loop je helemaal door naar het uiteinde van Roosevelt Island? Dan vind je daar vervallen ziekenhuis en het indrukwekkende Franklin D. Roosevelt Four Freedoms State Park.

Net als bij de metropoortjes kun je bij het vertrekpunt je OV-pas scannen voor toegang tot het platform van de kabelbaan. Heb je een geldige dag- of weekkaart? Dan is dit helemaal gratis en kun je direct doorlopen. Heb je deze niet? Dan kun je een los kaartje halen bij de kiosk of ticketmachine.

4. Een gratis museum of (dieren)tuin bezoeken in New York

Er zijn 2 manieren waarop je gratis een museum in New York kunt bezoeken. Bepaalde musea hanteren namelijk dagen en tijden waarop je gratis naar binnen mag. Zo mag je gratis naar binnen bij:
– het 9/11 Memorial Museum op dinsdag van 17.00 – 20.00 uur
– bij het MOMA op vrijdag van 16.00 – 20.00 uur en bij
– de Brooklyn Botanic Garden op zaterdag van 10.00 – 12.00 uur

Ik heb niet geprobeerd om op deze tijden naar binnen te gaan. Ik was namelijk bang voor enorme drukte. Met name bij het 9/11 Memorial Museum kan het normaal al extreem druk zijn, laat staan op de momenten dat je gratis naar binnen mag.

Daarnaast hanteren sommige musea en ook dierentuinen het pay-what-you-wish principe. Bij deze musea heb je de optie aan te geven hoeveel je voor je ticket wilt betalen. 

Ik vond het zelf wat ongemakkelijk om te zeggen dat we gratis naar binnen wilden. Daarom hebben we zowel bij het American Museum of Natural History als de Bronx Zoo een paar dollar betaald.

Benieuwd waar je allemaal gratis naar binnen kunt in New York? Op deze pagina van NYC-arts vind je een handig overzicht. Check wel even de website van het museum zelf of de informatie up-to-date is.

9/11 memorial basins New York

Lees ook: Empire State Building, Top of the Rock of One World Observatory? De plus- en minpunten op een rij.

5. Wandelen door Central Park

Niet een verrassende activiteit, maar wel een must als je in New York bent: wandelen door Central Park! Je kunt natuurlijk op eigen houtje door het park dwalen, maar het is nóg leuker om een gratis audiotour te volgen. Zo kom je niet alleen meer te weten over de bekendste bezienswaardigheden, maar ook de verborgen plekjes in Central Park.

Op de bovengenoemde website kun je ook een tour van 90 minuten (Essentials Tour) of 120 minuten (Experts tour) volgen. Geen zin om zo lang te lopen? Huur dan een fiets bij Central Park Tours voor $15 per uur (2 uur voor $20). 

Let op: je mag niet overal in Central Park fietsen. De binnenwegen zijn namelijk alleen voor voetgangers toegankelijk. Deze stukjes kun je gewoon doen met de fiets aan de hand. Ik raad je aan om voor minimaal 2 uur een fiets te huren. 1 uur is echt te kort.

Geld besparen op fietshuur? Huur een fiets net buiten Central Park. Zo huurden wij onze fietsen via Groupon voor slechts $15 (3 uur).

Geen zin om zelf een route uit te vogelen? Ga dan mee met een Free Walking Tour. Je moet je van tevoren wel even aanmelden via de website. Free tours by foot werkt met het name-your-own-price principe

Met andere woorden: je geeft aan het eind van de toer aan hoeveel je het waard vond door de gids een bepaald bedrag te overhandigen. Sommige mensen lopen weg zonder iets te betalen. Dat mag, maar zelf vind ik het wel zo netjes om iets te geven.

6. Gratis in New York: deze 5 interessante rondleidingen!

Niet veel mensen weten dit, maar er zijn een aantal gebouwen in New York waar je gratis rondleidingen kunt volgen. Wel moet je je van tevoren online aanmelden. Zo kun je een gratis rondleiding volgen bij:
– Federal Reserve Bank of New York | Museum & Gold Vault Tour
– New York Public Library | Building Tours
– Grand Central Station | The Grand Tour
– Flatiron (District) | The Historic District Flatiron Walking Tour
– City Hall | City Hall and the Archive

Vaak zijn er maar een beperkt aantal plekken beschikbaar. Reserveer daarom tijdig online en wees op tijd bij het fysieke verzamelpunt.

Wat te doen in New York? Door Madison Square Park wandelen

 

Madison Square Par

7. Join een free walking tour

Ik noemde het net ook al even, maar de beste manier om de hidden gems van een stad te spotten is door met een free walking tour mee te gaan. In New York zijn tal van aanbieders actief, dus keuze genoeg. Zo heb je onder meer Free Tours by Foot en SANDEMANs New York. Het aanbod en de starttijden wisselen per aanbieder, dus het is vooral een kwestie van kijken wat je aanspreekt en wat goed in je planning past.

Misschien wil je graag DUMBO verkennen of meer te weten komen over Little Italy. Ondanks dat de tours ‘gratis’ zijn, is het wel belangrijk om een plekje te reserveren. De meeste aanbieders werken namelijk met een maximum van bijvoorbeeld 25 personen. Kun je last minute toch niet? Dan kun je gewoon afzeggen en kan iemand anders jouw plekje innemen.

Praktische tips New York

Hoe kom je er?

Wil je geld besparen op een vliegticket naar New York? Laat je (handbagage)koffer dan thuis & boek een vlucht met een overstap/tussenstop. Dat is vaak een stuk goedkoper dan een directe vlucht en vaak doe je er maar een paar uur langer over.

Waar te verblijven in New York?

Zelf verbleven wij in een gedeeld appartement (AirBNB) in de wijk Harlem. Helaas is het verhuur van particuliere woningen de afgelopen jaren steeds meer aan banden gelegd. Hierdoor zijn de prijzen flink gestegen.

Wil je het liefst in een hotel verblijven, maar niet de hoofdprijs betalen? Dan kun je het best zoeken naar een hotel bij een metrostation in Queens of Brooklyn. Dit levert vaak nauwelijks extra reistijd op. Ook krijg je hierdoor de kans om wat meer van ‘het échte New York’ op te snuiven.

Kun je wel wat hoteltips gebruiken? Lees dan de blog de leukste plekken om te overnachten in New York van Travelaway.

Wat is er nog meer te doen in New York?

Heb je alle gratis activiteiten van dit lijstje al gehad of in je planning staan? Maak je geen zorgen, er zijn nog veel meer leuke dingen om te doen. In deze blog over New York deel ik nog 10 tips voor budget proof activiteiten en bezienswaardigheden met je. 

Ook het bezoeken van een observatiedeck is een must als je van een mooi uitzicht over New York wilt genieten. Hier hangt vaak wel een aardig prijskaartje aan, maar je bent maar één (of twee of drie) keer in New York. In dit artikel ligt ik toe wat de pluspunten en minpunten zijn van de populairste wolkenkrabbers van de stad.

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.