Wat te doen in Deventer? 30x de leukste tips voor een dagje weg
Deventer is niet een van ’s lands bekendste steden, maar wel één van de oudste. Je vindt in deze Hanzestad dan ook tientallen historische monumenten, gebouwen en smalle straatjes die doen denken aan een ver verleden. Dit is echter niet het enige wat een bezoek aan Deventer tot een unieke ervaring maakt. Ook allerlei moderne restaurants, onbekende winkeltjes en hippe koffiebarretjes sieren de straten. Tel daar het rauwe randje van deze eigenzinnige stad bij op en je dagje weg is helemaal compleet. Deze 30 dingen om te zien & doen in Deventer mag je in ieder geval niet missen.
1. Een stadswandeling
Met een deskundige gids door de middeleeuwse straten van Deventer wandelen is een must voor iedereen die meer over deze Hanzestad wilt leren. Ook is het simpelweg leuker dan zelf rondstruinen, want je zult dingen ontdekken die je anders nooit opgevallen zouden zijn. De wandeling – die elke dag om 13.30 uur start – duurt zo’n 1,5 uur en kost slechts €6. Breng je op zaterdag een bezoek aan Deventer? Dan kun je ook met de rondleiding van 11.00 uur meegaan. Kaartjes reserveren? Bel VVV Deventer of loop er alvast naar binnen.
2. Deventer Koekwinkel
Deventer wordt ook wel de Koekstad genoemd vanwege hun lokale lekkernij: de Deventer koek. Je kunt deze koek – die veel wegheeft van ontbijtkoek – kopen bij de Deventer Koekwinkel in leuke souvenirverpakkingen of proeven bij een van de vele cafétjes in de stad. Bij de koffie krijg je het vrijwel overal voorgeschoteld. Wil je – net als ik – eerst de Deventer koek uitproberen, voordat je een grote verpakking koopt? Vraag dan om een ‘bijtje’.
3. Het Stadhuis
Het stadhuis van Deventer vormt een van de bezienswaardigheden van de stad. Niet alleen vanwege de opvallende gele kleur en vele ramen, maar vanwege het bijzondere raamwerk. Hier staan namelijk uitvergrote afdrukken van 2.264 verschillende inwoners op. Benieuwd welke geheimen dit architectonische hoogstandje uit 2016 nog meer te verbergen heeft? Neem dan een kijkje achter de schermen tijdens een rondleiding.
4. De Walstraat
Voor ieder die wel eens in Londen is geweest, ziet in de Walstraat de charme terug van Carnaby Street, Covent Garden en Portobello Road. In dit pittoreske straatje vol historische gebouwen vind je namelijk allerlei leuke winkeltjes: van antiekzaken tot woonwinkels en van chocolatiers tot een oude mosterdfabriek. Geniet na het shoppen van een heerlijke scone bij Tea Rose of bekijk het Charles Dickens kabinet om helemaal in Engelse sferen te komen.
5. De Broederenkerk
Wellicht niet de bekendste kerk van de stad, maar wel die met het mooiste interieur. Ramen van glas-in-lood, levensgrote beelden van apostelen en metershoge zuilen sieren namelijk de Broederenkerk. Hoewel veel toeristen wel van plan zijn Lebuinuskerk te bezoeken, ontbreekt deze kerk vaak op de planning. Zonde, want van binnen vond ik deze veel indrukwekkender. Ook een kijkje nemen? Dat kan op vrijdagen en zaterdagen tussen 11.00 en 16.00 uur.
6. De kloostertuin
Verstopt achter het Buiskensklooster vind je de Kloostertuin: een groene stadstuin te midden van een aantal drukke winkelstraten. De restanten van de oude stadsmuur, de grote plantencollectie en de schaduwrijke bomen maken het tot een aangename plek om in alle rust van een coffee-to-go te genieten. Leuk weetje: je kunt hier ook overnachten in een romantisch 17e eeuw tuinhuisje. Deze wordt verhuurd via airbnb.
7. Het Havenkwartier
Het Havenkwartier is een van de hipste plekken van Deventer. Het karaktervolle gebied stroomt namelijk over van experimentele winkels, kunstzinnige exposities en horecagelegenheden met een industrieel tintje. Met name Burnside Shop, Kunstenlab en de Zwarte Silo zijn interessante plekken voor een stop tijdens een wandeling door dit gebied. Liefhebbers van street art zullen hun ogen hier uitkijken, vanwege de vele murals die hier te zien zijn. Meer van Deventers street art scene ontdekken? Ga dan mee op de maandelijkse street art tour.
8. LucyCube
Hoewel het tegenwoordig alleen nog maar een kunstwerk is, was LucyCube een minihotel in de haven van Deventer. Het slaapgedeelte bevond zich bovenop in de witte kubus, die bovenop een oude vultrechter staat. Vanaf hier hadden logees een betoverend uitzicht over de haven. Jammer genoeg stopten de uitbaters er in 2017 mee, maar het gebouw staat er nog altijd. Fotogeniek is het in ieder geval nog wel.
9. De Zwarte Silo
Een donkere kolos in het Havenkwartier van Deventer, waar lekker eten en een industriële sfeer elkaar ontmoeten. Ook is de Zwarte Silo – voorheen het thuis van Fooddock Deventer – een geschikte plek om te werken, voor het houden van evenementen en vieren van bruiloften. De ligging en het interieur maken het namelijk een functionele plek voor verschillende doeleinden. Daarnaast is het ook gewoon een chille plek om een kopje koffie te drinken of een cocktail te nuttigen op het terras aan het water. Vanaf de Waag loop je in een kwartier naar de Zwarte Silo toe.
10. Geheime kerk
Verscholen achter de deuren van de VVV is het Pennickshuis: een bijzondere kerk achter de stadse façades van de Brink. Hoewel het van de buitenkant een gewoon historisch gebouw lijkt, geeft de bijzondere gevel wel wat hints weg. De 6 beelden staan namelijk symbool voor de 6 deugden, die dienden als weerspiegeling van de rijkdom en geletterdheid van de opdrachtgever. Het gebouw werd omstreeks 1588 uit de grond getrokken, diende een periode als katholieke schuilkerk en raakte later in verval. Tegenwoordig is het pand weer in gebruik en vrij te bezichtigen. Ook een kijkje nemen? Loop dan bij de VVV naar binnen en open de deuren achterin de ruimte.
11. De Oude Vrouwengevangenis
Wie goed oplet ziet aan de muren van Walstraat nummer 20 een vrouwelijke pop hangen, die probeert te ontsnappen uit het raam via aan elkaar geknoopte lakens. Een speelse en opvallende referentie naar de historie van het gebouw. Van 1818 tot 1905 deed deze ruimte namelijk dienst als gevangenis en na de bevrijding in 1945 werden hier vrouwelijke leden van de NSB vastgezet. Gevangenen zul je hier vandaag de dag niet meer vinden. Het gebouw wordt namelijk gebruikt door het Charles Dickens Kabinet, restaurant Tea Rose en Lennart Sieraadontwerp.
12. Het Geert Groote Huis
Wellicht zegt de naam Geert Groote (1340-1384) je niet zoveel, maar hij was de belangrijkste Deventenaar uit de geschiedenis. Hij staat namelijk bekend als grondlegger van de Moderne Devotie: een stroming die stond voor een persoonlijke beleving van het geloof en een eenvoudig en oprecht leven. In het museum Geert Groote huis ontdek je hoe hij tot zijn inzichten kwam, waar z’n kritiekpunten op de kerk vandaan kwamen en hoe het kan dat z’n ideeën vandaag de dag nog springlevend zijn. Interessant voor wie gelovig is of er een filosofische levenswijze op nahoudt.
13. Carlos in huis
Wat mij betreft een van de leukste bezienswaardigheden in Deventer: woonwinkel Carlos in huis aan de Hofstraat. Niet zozeer vanwege alle mooie meubels die ze er hebben, maar vanwege de historische elementen die het gebouw rijk is. Van oorsprong was het namelijk een fenomenaal bankgebouw van 800 m2, toebehorende aan de Sallandsche Bank.
Neem bijvoorbeeld een kijkje in de kelder om de authentieke kluizen te aanschouwen of reken nieuwe onderzetters af bij marmeren loketten die tegenwoordig als toonbank dienen. Ook bijzonder is het dakterras op de 3e verdieping. Hier heb je een uniek uitzicht op de zijkant van de grote kerk. Petje af voor de eigenaar Carlos, want wandelen door deze winkel is een heuse ervaring.
14. Deventers putdeksels
Hoewel de bijzondere gevels en opvallende bovenlichten van Deventers historische gebouwen lonken, loont het ook om eens naar de grond te kijken. De putdeksels in de binnenstad van Deventer hebben namelijk iets bijzonders. Van linksboven naar rechtsboven staat er namelijk ‘Deventer’ geschreven, ook als je op de kop kijkt. Een grappig detail waarvan zelfs menig Deventenaar niet op de hoogte is.
15. Het Bergkwartier
Aan leuke straatjes geen gebrek in Deventer, want het Bergkwartier zit er vol mee. En dat is best bijzonder, aangezien deze wijk met historische panden tijdens de Tweede Wereldoorlog verviel tot een verpauperde buurt. Tegen het voornemen om de huizen te slopen, kwamen de Deventenaren gelukkig in opstand. Hiertoe werd NV Bergkwartier in het leven geroepen.
De stichting – die ook vandaag de dag nog aan de bergstraat te vinden is – zorgde ervoor dat de historische panden in ere werden hersteld. Deze gebouwen zijn te herkennen aan de bronzen plaquettes van de Maatschappij tot Stadsherstel. Al met al is het een charmante wijk geworden vol ambachtelijke winkels, galerieën en horecagelegenheden. Ook vormt het Bergkwartier het decor van het jaarlijkse Dickens Festijn.
16. De Deventer Schouwburg
Een dagje Deventer is goed te combineren met een bezoek aan het theater, ook als je niet zo’n fan bent van toneelstukken, klassieke muziek of moderne dans. De Deventer Schouwburg heeft namelijk een tof programma met ook cabaretvoorstellingen, shows met BN’ers en zogenaamde specials. Deze speciale voorstellingen kunnen variëren van escape room spellen tot een popquiz en van theatercolleges tot inspirerende lezingen. Toch liever naar de bios? Dan kun je terecht bij Vue Deventer en MIMIK Film Theater en Café.
17. De Lebuinuskerk
De Lebuïnuskerk is de grootste kerk van Deventer en is vernoemd naar de Engelse missionaris Lebuïnus. In 768 stak hij de IJssel over met als taak de Saksen te bekeren. Hij startte een houten kerk op een rivierduin nabij een nederzetting, wat in de 16e eeuw uitgroeide tot een gotische hallenkerk vol met muurschilderingen, heiligenbeelden en altaren. De Calvinisten moesten hier niets van hebben, waardoor deze kerk veel te verduren heeft gehad tijdens de Beeldenstorm. Het interieur werd vernield en de muren witgepleisterd.
Dit laatste is vandaag de dag nog goed te zien, met name in de tombe. Meer te weten komen over de eigenaardigheden van deze kerk? Luister dan naar de gratis audiotour ‘verborgen verhalen van de Lebuïnuskerk’ in de izi.travel app. Van april t/m oktober is de 46 meter hoge Lebuïnustoren ook te beklimmen. Een kaartje kost 3 euro. Van plan om op een zaterdag naar Deventer te gaan? Pik dan een van de middagconcerten mee.
18. DAVO Bieren
DAVO is Deventers trots als het op bier aankomt. Hoewel de mannen van deze lokale brouwerij pas in 2012 hun bieravontuur begonnen, hebben ze inmiddels al meerdere prijzen in de wacht gesleept. Zo won DAVO bieren in 2021 nog 2 prijzen tijdens de Brussels Beer Challenge: goud in de categorie speciaal bieren en zilver met haar Weizenbock. Naast dat het bier simpelweg goed smaakt, ziet de verpakking er ook heel aantrekkelijk uit. Leuk dus om als souvenir mee naar huis te nemen! Is de bar in Deventer vol? Ook in Zwolle en Arnhem vind je proeflokalen van DAVO.
19. De Deventer Borstelwinkel
Ja, je leest het goed: in Deventer is een heuse borstelwinkel. Je vindt hier niet alleen gewone haarborstels, maar ook borstels voor in de keuken, badkamer en voor de laptop. Wat voor borstel je ook zoekt; je vindt hem ongetwijfeld in de oudste winkel van Deventer en omstreken. Met 200 verschillende soorten kan het ook bijna niet anders. Bij binnenkomst in de winkel lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. Sinds 1860 is er namelijk nauwelijks wat veranderd.
20. Charles Dickens Kabinet
Wat Deventer en de bekende Engelse schrijver Charles Dickens met elkaar gemeen hebben? Weinig, al denken eigenaren van het Charles Dickens Kabinet en tevens bedenkers van het Deventer Dickensfestijn hier wellicht anders over. Wat begon als Emmy Striks persoonlijke Dickens-collectie is uitgegroeid tot een kabinet vol interessante stukken dat Dickens fans trekt van heinde en ver. Nog populairder dan het Kabinet is het jaarlijkse festijn dat in december plaatsvindt. In het historisch Bergkwartier komen dan ruim 950 personages uit de beroemde boeken van Charles Dickens tot leven.
21. Mevrouw Noot
Nootjes zijn mijn guilty pleasure, vooral als een laagje chocolade omheen zit. Een bezoek aan Mevrouw Noot was dan ook een must. Je vindt hier naast noten ook zaden, zuidvruchten, chocolade, superfoods en ga zo maar door. Ook de pure pindakaas uit de eigen pindakaasmachine is een hit onder locals. Alle noten van Mevrouw Noot worden vers gebrand én dat proef je. Ben je naar iets speciaals opzoek? Schiet dan gerust een van de vriendelijke vrouwen aan die zowel de etalageruit sieren als achter de kassa staan. Zelf verliet ik de winkel met overheerlijke pindarotsjes overgoten met karamel zeezout chocolade.
22. Het oudste stenen gebouw van Nederland
Hoewel het gebouw niet heel bijzonder oogt, is het toch cool om te zeggen dat je het oudste stenen gebouw van Nederland hebt gezien. Niet zo gek dat deze in Deventer staat, aangezien deze stad op plek 5 staat van oudste steden in Nederland. Je vindt het huis dat dateert uit rond 1130 aan de Sandrasteeg nummer acht. Een kijkje aan de buitenkant van de woning – dat voorheen een poortgebouw was – moet voldoende zijn. Vandaag de dag is het namelijk een gewoon woonhuis. Het glazen afdak moet het pand beschermen tegen weersinvloeden.
23. No More Boring Socks
Is je huiskamer overladen met frutsels van over de hele wereld? Haal deze keer dan sokken als souvenir. De sokken van No More Boring Socks zijn – zoals de naam al suggereert – alles behalve saai en voorzien van leuke, opvallende printjes en designs. Voor een paar tel je al gauw een tientje neer, maar dat zijn deze sokken van uitstekende kwaliteit ook zeker waard. Bang om te vergeten dat je deze sokken in Deventer hebt gekocht? Kies dan voor een paar met een print van de Lebuïnuskerk erop. Dit schattige paar met poesjes ging met mij mee naar huis.
24. Het Deventer Stadsstrand
In Nederland schieten stadsstranden als paddestoelen uit de grond en ook Deventer kent sinds 2019 z’n eigen zomerse stekkie aan de oevers van de IJssel. Kenmerkend voor het Deventer stadsstrand is de unieke horecagelegenheid Meadow dat is opgebouwd uit gemodificeerde zeecontainers, wat het geheel een coole vibe geeft. Tussen april en oktober is het tijdelijke paviljoen geopend voor koffies, borrels en zomerse gerechten. Ook vinden er met regelmaat toffe activiteiten plaats, waaronder de IJssel biënnale en filmavonden aan het water.
25. Nog meer schattige steegjes
Het centrum van Deventer barst van de historische straten, maar ook schattige kruip-door-sluip-door steegjes. Met name de Spijkerboorsteeg is geliefd vanwege de kleurrijke paraplu’s en de Kranensteeg om de 5 poortjes. Ook een wandeling door de Maansteeg en de Kerksteeg mogen niet ontbreken tijdens een bezoek aan Deventer. Vergeet trouwens niet om te kijken waar je je voeten neerzet. De kinderkopjes in een aantal van deze steegjes liggen wat ongelukkig.
26. De Brink
Je vindt het grootste plein van Nederland niet in Amsterdam of Utrecht, maar gewoon in het historisch centrum van Deventer. Hier kwamen van oorsprong kooplieden samen, maar vandaag de dag vind je er vooral winkelend publiek en terrassen. Op vrijdag en zaterdag vindt er ook de warenmarkt plaats, wat het plein omtovert tot een druk walhalla aan kraampjes. Het pronkstuk van de Brink is de Waag, het oudste weeggebouw van Nederland. Naast een mooi gebouw vormt het ook een interessant museum dat zeker een bezoek waard is. Vergeet ook niet een blik te werpen op de Wilhelminafontein. Dit monument werd in 1898 onthuld ter nagedachtenis aan de kroning van Koningin Wilhelmina.
27. De Waag
De Waag op de Brink in Deventer is een van de oudste waaggebouwen van Nederland. Het was koopmannen vroeger verplicht hun bederfelijke goederen als kaas en boter hier te wegen om de waarde ervan te bepalen. Aangezien de Waag hier een vergoeding voor vroeg, droeg dit gebouw bij aan rijkdom van Deventer. Hierdoor werd het laatgotische gebouw met drie verdiepingen, een klok en drie spitse torens het symbool van de stad.
Je hoeft niet goed te kijken om te zien dat het gebouw uit het lood geslagen is. Het gebouw is namelijk zo’n 80 centimeter verzakt door de ingeklonken grond van de oude verdedigingswal die over de Brink liep. Omvallen zal het gebouw niet. Begin deze eeuw heeft er een miljoenen euro’s kostende reddingsoperatie plaatsgevonden. Meer te weten komen over de geschiedenis van de Waag en Deventer zelf? Breng dan een bezoek aan het museum.
28. Het speelgoedmuseum
Bestaat jouw ideale zaterdagavond uit een tafel vol spellen, omringd door vrienden? Of neem je je kinderen mee tijdens een dagje Deventer? Dan is een bezoek aan het speelgoedmuseum een goed idee. Je vindt hier de grootste speelgoedcollectie van Nederland, een speelzolder en een treinenzaal. Een speelgoedmuseum zou geen goed museum zijn als je er niet ook zou kunnen spelen. Na de heropening van het museum in 2021 zijn er dan ook allerlei interactieve elementen te vinden die de homo ludens – de spelende mens – in ons naar boven halen.
29. De kerk zonder dak
Als je het niet weet, zou het je waarschijnlijk niet eens opvallen. Maar achter de Lebuïnuskerk stond nog een kerk, de Mariakerk. Deze werd gebouwd als parochiekerk voor de burgerij, maar kon niets afdoen aan de populariteit van de andere kerken in de stad. Na het beleg van Deventer raakte de kerk in verval en toen het dak instortte, lieten de inwoners van Deventer het daarbij. Tegenwoordig is het schip volledig ontdaan van z’n dak, wat een aangename binnenplaats heeft gecreëerd waar incidenteel activiteiten plaatsvinden. Wie omhoog kijkt naar de zijbeuken van de kerk, kan nog elementen terugvinden die doen herinneringen aan vroegere tijden.
30. Hotels in Deventer
Kun je geen genoeg krijgen van Deventer? Blijf dan een nachtje slapen. In het centrum van Deventer vind je tal van hotels en dat voor ieder budget. Benieuwd welk hotel het best bij jou past? Dit zijn mijn favorieten:
Boutique hotel FINCH ****
FINCH is een van de populairste hotels van Deventer vanwege de locatie in het centrum, het uitstekende ontbijt en de stijlvolle studio’s. Het hotel aan de Keizerstraat nummer 20 wordt dan ook beoordeeld met een 9,2 op Booking.com. Voor wie een nachtje wil doorbrengen in dit fijn, funky en fraaie boutique hotel, moet wel wat diep in de buidel tasten. De goedkoopste kamers kosten namelijk €89 per nacht als je tijdig boekt. ’s Weekends lopen de prijzen flink op.
Gemiddelde prijs: vanaf €119 per kamer per nacht
Postillion Hotel Deventer ****
Voor wie z’n geld liever uitgeeft aan andere zaken, maar wel comfortabel wil overnachten is beter af bij Postillion Hotel Deventer. Dit hotel aan de rand van de stad beschikt over een mooi terras nabij de IJssel, een sfeervol restaurant en standaard kamers met regendouche. Vanaf het Postillion hotel is het 5 minuten rijden naar de stad. Liever geen gedoe met parkeermeters? Fiets dan op je gemak naar het centrum met een gehuurde tweewieler.
Gemiddelde prijs: vanaf €69 per kamer per nacht (excl. boekingskosten)
Private, spacious Ateliertostay!
Ben je het internet aan het afstruinen naar een unieke plaats om te slapen in Deventer? Zoek dan niet verder. Hoewel de naam misschien wat amateuristisch aandoet, is dit twee verdiepingen beslaande appartement van 150 m2 (geschikt voor 2 tot 4 personen) dat zeker niet. Slapen doe je namelijk tussen de kunstwerken en onder het gewelfde dak en douchen in een eeuwenoud souterrain. Daarnaast is het appartement van alle gemakken voorzien met een keuken en vaatwasser. Een uitstekend ontbijt staat ’s ochtends (tegen betaling) voor je klaar.
Gemiddelde prijs: vanaf €189 per nacht