Pandhof van de Domkerk
Nederland,  Utrecht

Utrecht bezienswaardigheden | 12x wat te doen in de stad van de Dom

Zin om er een dagje op uit te gaan? Dan is Utrecht een goede keuze! Je vindt hier tal van leuke winkeltjes, restaurants en musea. Ook geschiedenis-, muziek- en filmliefhebbers kunnen hun hart hier ophalen, want er is in Utrecht van alles te doen. Hier een overzicht van mijn favoriete bezienswaardigheden en activiteiten in de stad van de domtoren.

1. Ga mee met een free walking tour

Ook als je niet van geschiedenis houdt, is met een free walking tour meegaan reuze interessant. Zo ontdekte ik waarom de domtoren en de bijbehorende kerk niet aan elkaar vaststaan, waarom Utrecht zulke speciale grachten heeft en hoe Hoog Catharijne aan haar naam is gekomen. De gidsen zijn Nederlands, maar spreken Engels.

Is dit niet je sterkste punt? Dan kun je ook een privé tour boeken. Zelf vond ik de Engelse tour juist heel tof, omdat er mensen van over de hele wereld mee liepen. Hierdoor zag ik des te meer hoe bijzonder de bezienswaardigheden in Nederland zijn.

Mocht je je afvragen: is een free walking tour echt gratis? Ja en nee. Het werkt namelijk volgens het pay-what-you-like principe. Vond je de tour de moeite waard? Dan geef je een bedrag waar jij je prettig bij voelt. Zelf geef ik vaak tussen de €5 en €10 per persoon. Je kunt alleen contant betalen, dus wat briefjes in je portemonnee is wel zo handig. Heb je alleen een twintigje, terwijl je een tientje wilt geven? Geen probleem. De gidsen geven ook wisselgeld.

Aanmelden voor een free walking tour

Ook interessante verhalen over de bezienswaardigheden in Utrecht te ontdekken? Meld je aan bij Free Walking Tour Utrecht. Ze hanteren een maximale groepsgrootte, dus meld je op tijd aan. De tours vertrekken elke dag om 13.30 uur vanaf het domplein. Op zaterdag vindt er een extra tour plaats om 10.30 uur.

2. Ontdek de grachten vanaf het water

Tijdens de free walking tour leerde ik waarom Utrecht zulke bijzondere grachten heeft. Door het aanleggen van dijken en afwateringswegen kwam het water in de stad te laag te staan om goederen te laden en lossen. Daarom werden er werfkelders aangelegd. Hier kon de aanvoer opgeslagen kon worden. Een unieke bezienswaardigheid aan het water, wat je komt het nergens anders in Nederland tegen.

Zelf ontdekte ik meer over de binnenwateren van Utrecht tijdens een boottocht van Rederij Schuttevaer. Ik koos voor de variant die 1 uur duurde, maar er is ook een tocht van 1,5 uur. Omdat de boot overdekt is, is het ook een activiteit die je kunt doen als het (zacht) regent of als het winter is. Ook kinderen kijken hun ogen uit, luisterend naar de verhalen die verteld worden over de Utrechtse grachten en haar geschiedenis.

Ben je op een ’s zomerse dag in Utrecht? Ontdek de stads bezienswaardigheden vanuit een kano of een ander bootje. Mocht je niet bang zijn voor een nat pak, dan kun je ook gaan suppen! Aan de kades vind je speciale cafétjes waar je aan kunt meren om wat lekkers te halen.

3. De Dom beklimmen (met de lift)

Wat is dat voor langwerpig gebouw dat in de steigers staat? En … toen viel het kwartje. Dat is de Dom toren. De bekendste bezienswaardigheid van Utrecht wordt gerenoveerd, waardoor een donker kolos de skyline van de stad siert.

Niettemin is de Dom nog steeds te beklimmen en één voordeel: er is nu ook een lift! Deze bevindt zich in de steigers, dus zodra de toren weer in ere is hersteld, verdwijnt deze ook weer. Een buitenkans voor mensen die slecht ter been zijn (of te lui zijn om alle 456 treden te beklimmen).

De kaartjes voor het beklimmen van de toren waren helaas uitverkocht toen ik in Utrecht was. Reserveer je tickets daarom van tevoren op de officiële website. Ook is er een speciale tour die ‘Onder & Op de Dom’ heet voor nieuwsgierige aagjes die willen weten wat zich in de Utrechtse ‘onderwereld’ afspeelt. Lijkt dit je interessant? Bekijk punt 6!

De Dom in de steigers
De Dom in de steigers (oktober 2021)

4. Shop till you drop

Je kunt je saldo maar beter beperken, want je portemonnee is niet veilig in Utrecht. Naast de bekende kledingwinkels in Hoog Catharijne en in het centrum, vind je er ook allerlei charmante en duurzame boetiekjes. Zo vind ik het altijd leuk om even te neuzen bij Flying Tiger, was ik onder de indruk van de kartonnen creaties bij Kartent en keek ik mijn ogen uit in de Winkel van Sinkel. Ook het duurzame warenhuis Green UP, de spirituele winkel de Werfeling en de Outdoor & Travel winkel Kathmandu zijn de moeite waard om binnen te lopen.

De beste plekken om te winkelen in het centrum van Utrecht:

  • Oudegracht
  • Hoog Catherijne
  • Twijnstraat
  • Zakkendragersteeg
  • Drieharingstraat
  • Post Utrecht

5. Ontdek Utrecht in het DOMunder museum

DomUnder ingang

Een must voor iedereen die van geschiedenis houdt: deze historische attractie onder het Domplein. In dit museum leer je van alles over het Domplein, Utrecht, Nederland en Europa. In 2 uur tijd ontdek je welke invloeden de Romeinen hebben gehad, welke rol Utrecht speelde in de middeleeuwen en hoe de Dom getroffen werd door de heftige storm van 1674.

Het DOMunder museum staat trouwens los van een bezoek aan de Dom toren zelf. Je kunt een bezoek aan beide wel combineren door een ticket te kopen voor ‘Onder & Op de Dom’ bij de Domtoren.

Tickets voor het DOMunder museum zelf koop je via de officiële website of aan de balie. Doe dit op tijd, want in vakanties en weekenden zijn tickets al dagen van tevoren uitverkocht.

Het DOMunder museum is niet het enige interessante museum in de stad. Zo vind je er ook het Nijntje museum (leuk voor kleine kinderen), het Spoorwegmuseum, Museum Speelklok en nog veel meer!

6. Terrassen voor de werfkelders

De meeste werfkelders hebben hun oorspronkelijke functie verloren. Daarom zijn veel van hen omgetoverd tot restaurantjes, borrelcafés en koffietentjes. Je kunt hier dus op ieder moment van de dag aanschuiven om vanaf het terras (of binnen) naar het leven op straat én het water te loeren.

Lekker onder een parasol in de zomer of een heater in de winter. Met name bij Rum Club en Beers en Barrels is het vaak druk, dus kom op tijd om een tafeltje te bemachtigen. Reserveren is natuurlijk ook een optie.

Terrassen werfkelders Utrecht
Verlichte terrassen bij de werfkelders op een herfstachtige avond

7. Borrelen of dineren bij JackRabbit

Om je vingers bij af te likken: het eten uit de keuken van dit moderne en hip ingerichte restaurant. Op de kaart vind je namelijk allerlei lekkere gerechten die je met je tafelgenoot kunt delen. Zo genoot ik van elke hap van mijn grilled beef tataki en werkte ik met een gelukzalige grijns op mijn gezicht de tzatziki edamame weg.

Een overheerlijke rosé om het geheel mee weg te gieten maakte de ervaring af. Ben je meer van het bier of van de cocktails? Ook daarin heb je meer dan genoeg keuze. Andere restaurants die ik nog ga uitproberen zijn Het Muzieklokaal, Koenraad Utrecht en The Streetfood Club.

Kom je – net als ik – in je eentje dineren bij JackRabbit? Dan heb je aan 2 à 3 gerechtjes voldoende!

Rosé en tzatziki op het terras van Jack Rabbit
Rosé en tzatziki op het terras van Jack Rabbit

8. Bijkomen van de drukte in het Pandhof van de Domkerk

Van alle bedrijvigheid op het domplein naar totale stilte in het Pandhof van de Domkerk. Een serene plek vol met verschillende soorten beplanting, zodat deze binnentuin er ook ’s winters levendig uitziet. Je kunt er gewoon naar binnenwandelen, maar je moet wel even weten waar de ingang zit. Deze bevindt zich met de Domtoren in je rug, rechts van de kerk. De ingang is te herkennen aan een mooie zuil.

Pandhof van de Domkerk
Pandhof van de Domkerk in het najaar

9. Een biertje drinken bij Belgisch biercafe Olivier

Een biertje kun je natuurlijk overal drinken, maar niet elk café bevindt zich in een geheime kerk. Na het regime van Philips II was het not done om katholiek te zijn in Nederland. Daarom verzamelden de katholieken zich op zondagochtend in dit gebouw. Als je de voorkant van Belgisch Biercafé Olivier zo ziet, verwacht je dit allesbehalve. Stap daarom naar binnen en bewonder de inrichting onder het genot van een vaasje.

10. Spot Oudegracht 133, het kleinste huisje in Utrecht

De Oudegracht staat bekend als een van de winkelstraten van Utrecht, maar er is ook wat anders wat deze straat bijzonder maakt. Je vindt op nummer 133 namelijk het kleinste huisje in Utrecht. Het gebouw – dat voorheen een koopmanshuis was – stamt al uit de 14e eeuw en was in eerste instantie groter dan dat het nu is.

In 1581 werd het oorspronkelijke gebouw namelijk in tweeën gedeeld. Een ander opmerkelijk feitje is dat je aan de zijkant van het gebouw een authentiek houtskelet kunt zien. Aan het begin van de middeleeuwen werden de huizen nog van hout gemaakt. Vanwege brandgevaar werden meer en meer gebouwen ‘versteend’, zo ook Oudegracht 133. Tegenwoordig heeft sieradenwinkel Pracht zich het in het piepkleine gebouw bevestigd.

11. Bewonder het Paushuis van binnen

Wist je dat er ooit een Nederlandse paus is geweest? In 1522 werd de Utrechtenaar Adriaan Florisz Boeyens tot paus verkozen. Niet omdat deze beste man zo’n uitzonderlijke kardinaal was, maar omdat hij bekend stond als een vroom mens. De katholieke kerk had namelijk z’n buik vol van pauzen die zich te buiten gingen aan zaken die weinig met het geloof ophadden.

Lang heeft Adrianus VI de scepter echter niet kunnen zwaaien. In z’n eerste jaar als paus joeg hij namelijk veel kardinalen tegen hem in het harnas. De Utrechtenaar gooide namelijk alle valkeniers, muziekanten en toneelspelers uit het Vaticaan en sprak de kardinalen hard toe vanwege hun zedeloze gedrag.

De geloofsgemeenschap moest hier echter niets van hebben en besloot – naar waarschijnlijkheid – de paus te vergiften. Met succes, want in 1523 stierf Adrianus VI. Zonder dat hij ooit in het Paushuize heeft kunnen wonen, dat in zijn opdracht was gebouwd.

Tegenwoordig is de provincie Utrecht eigenaar van het Paushauze en verhuurt de verschillende zalen van het monumentale pand voor huwelijken, vergaderingen en congressen. Op elke laatste zondagochtend van de maand is het stadspaleis opengesteld voor publiek. Een rondleiding is gratis, maar je moet wel van tevoren reserveren via evenbrite.

12. Regenachtige dag? Ook binnen is genoeg te doen in Utrecht

Komt het met bakken uit de hemel en heb je genoeg gewinkeld, musea bezocht en koffie geleut? Ook dan is er nog genoeg te doen in Utrecht! Maak je vriend(in) in met potje air hockey in arcadehal Game State, bulder van het lachen in het Comedyhuis of speel een potje jeu de boules bij Boules Bites Bar. Daarnaast kun je de agenda checken van het Werftheater, Tivoli Vredenburg of Hofman Utrecht. Ontsnappen uit een escape room, popcorn graaien in de Pathé of jezelf trakteren op een massage zijn ook goede opties.

Wil je dat er geen eind komt aan je dagje weg in Utrecht?

Of heb je nog niet alle bezienswaardigheden van Utrecht gezien? Blijf gezellig slapen in een van de vele hotels die de stad rijk is. Zelf verbleef ik in het centraal gelegen Bunk Hotel, dat vroeger een kerk is geweest. De perfecte plek voor soloreizigers, digital nomads en mensen die graag op hun centjes letten. >> bekijk meer hotels in Utrecht

Zo sliep ik een nachtje in een pod voor €25. Liever naar het buitenland op stedentrip, maar geen zin om veel geld uit te geven? Dan zijn Praag en Boedapest aanraders!

Nu weet je wat te doen in Utrecht, veel plezier!

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.