Polen,  Warschau

Bezienswaardigheden Warschau | De 15 leukste dingen om te zien & doen

Zoek je naar een verrassende bestemming voor een stedentrip? Dan is Warschau een goede keuze. De Poolse hoofdstad is een mengelmoes van zowel modern en klassiek als gebouwen en groen. Benieuwd welke activiteiten en bezienswaardigheden in Warschau zeker de moeite waard zijn? Deze 15 tips vormen de perfecte ingrediënten voor een onvergetelijke stedentrip.

1. Een wafel eten in Lazienki Park

Een park één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Warschau? Zeker! Het Lazienki Park stamt uit de 17e eeuw en staat bekend om de koninklijke gebouwen die her en der over het park verspreid liggen. De kroon van het park vormt het paleis Lazienkowski, maar ook de andere villa’s en paleizen vormen opvallende blikvangers.

Lazienki park
Lazienki paleis vanaf de zijkant

Daarnaast vind je in Lazienki park ook:

 • De Oude Orangerie uit 1788
 • De Nieuwe Orangerie uit 1860
 • een Romeins amfitheater
 • een Chinese tuin

Heb je zin in wat te eten of drinken? Strijk neer in het restaurant dat gevestigd is in de Nieuwe Orangerie. Of neem een kleedje mee, haal een wafel bij een van de foodtrucks en geniet van al het moois om je heen. Pas wel op; de immense pauwen en eekhoorntjes vinden je voedsel ook reuze interessant.

Nog meer leuke dingen om te doen in Lazienki park:

 • Een boottochtje maken over het meer voor Paleis Lazienkowski
 • Tentoonstelling bekijken in het Paleis Lazienkowski
 • Een Chopin openluchtconcert bijwonen op zondag tussen 12.00 en 16.00 (mei t/m september)

2. De stad van boven aanschouwen

Met haar lengte van 231 meter is het Paleis van Cultuur en Wetenschap is een van de hoogste gebouwen van Warschau en vormt daarmee een uitstekende plek om de stad van boven te bewonderen.

Op de 30e verdieping (114 meter hoogte) bevindt zich namelijk een panorama terras dat dagelijks geopend is van 09.00 tot 18.00 uur en in de zomermaanden tot 20.00 uur. Kaartjes voor het uitzichtpunt kosten €4,50 en kun je halen bij de kassa op de begane grond of via de website van het Paleis van Cultuur en Wetenschap.

Paleis van Cultuur en Wetenschap
Paleis van Cultuur en Wetenschap

Interessant weetje: voor veel Polen vormt het gebouw een doorn in het oog. Het paleis werd namelijk gebouwd in opdracht van Joseph Stalin als gift van de Sovjet-Unie aan het door oorlog verwoeste Warschau.

Veel inwoners beschouwden het gebouw daarom als symbool van de Sovjetoverheersing. Ondanks deze negatieve associatie staat het stalinistische gebouw vandaag de dag bekend als een van de bekendste bezienswaardigheden van Warschau.

3. De geschiedenis ontdekken van de Poolse Joden

Een indrukwekkend museum: zowel van de binnenkant als de buitenkant. In POLIN kom je alles te weten over de 1000-jarige geschiedenis van de Joodse bevolking in Polen. Met name de gruwelen van de Wereldoorlogen worden uitgebreid belicht in het interactieve museum.

Zelf brachten we zo’n 2 uur in het museum door en vonden het elke minuut waard. Niet zo gek dat het museum in 2016 nog het 39e European Museum of the Year Awards won. Het museum is niet elke dag geopend, dus check van tevoren de openingstijden op de website van het POLIN museum. Hier kun je ook alvast tickets kopen.

Vind je het interessant om meer te weten te komen over de gebeurtenissen in Polen tijdens de Tweede Wereldoorlog? Bezoek dan ook het WARSAW Uprising museum over de opstand van Warschau in 1955.

Andere interessante musea in Warschau:

4. Poolse lekkernijen verorberen bij Zapiecek

Je kunt Warschau niet verlaten zonder traditionele gerechten te proeven bij Zapiecek. Wat eten bij Zapiecek zo bijzonder maakt? De authentieke inrichting, de serveersters in typische pakjes en het overheerlijke Poolse voedsel voor weinig geld. Omdat we op onze eerste avond hier zo ontzettend genoten hadden van verse dumplings, besloten we ook onze laatste avond hier te dineren.

Je kunt zowel binnen plaatsnemen als buiten op het terras. Houd er rekening mee dat het er in het hoogseizoen flink druk kan worden. Kom daarom aan het begin van de avond om jezelf van een tafeltje te verzekeren.

5. Dierentuin van Warschau bezoeken

Heb je the Zookeeper’s wife uit 2017 gezien? Dan ken je het waargebeurde verhaal over de Poolse dierenverzorgers Antonina en Jan Zabinski die werkten in de dierentuin van Warschau. Zij sloten zich aan bij het verzet en redden het leven van honderden joden. Hoewel de film zich afspeelt in de dierentuin van Warschau, is het verhaal opgenomen in Praag.

Desalniettemin is de dierentuin van Warschau een interessante plek om wat uren te spenderen. Je vindt er namelijk meer dan 12.000 dieren, waarvan zo’n 50 soorten deel uitmaken van het European Endangered species Programme (EEP).

6. Duiven kijken op Stare Miasto

Hoge herenhuizen, geplaveide straten en gezellige winkels en restaurants zo ver het oog strekt: Stare Miasto (de Oude Stad) vormt het historisch centrum van de stad en is een van de populairste plekken in Polen. Niet zo gek, want veel van de bezienswaardigheden van Warschau bevinden zich in deze wijk.

Denk bijvoorbeeld aan het Koninklijk Paleis, de Johanneskathedraal en de beroemde Barbacane. Ook het Slotplein, de Sint-Martinuskerk en het sfeervolle marktplein maken deel uit van dit stadsdeel. Natuurlijk zou deze toeristen hotspot niet compleet zijn zonder straatverkopers en muzikanten op elke straathoek. >> bekijk hotels in Stare Miasto

Wat Stare Miasto zo bijzonder maakt is dat de wijk direct na de Tweede Wereldoorlog is herbouwd, grotendeels met de originele stenen verzameld uit het puin. Als je niet zou weten dat het om reconstructies gaat, zou je het ook zeker niet zien. Het werk van de bouwmeesters is in 1980 beloond met een vermelding op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

7. Wandelen door de universiteitstuin

Kun je wel wat frisse lucht gebruiken? Ontsnap aan de drukte en breng een bezoek aan de universiteitstuin van Warschau. Het is even zoeken waar je precies moet zijn, maar ik kan het iedereen aanbevelen. Dit bezoek vormde namelijk het hoogtepunt van mijn bezoek aan Warschau.

Universiteitstuin in Warschau

Goed om te weten is dat de universiteitstuin uit 2 delen bestaat: de bibliotheektuin (library garden) en de botanische tuin (botanic garden). Hier vind je naast chille plekjes om te zitten ook allerlei planten, bloemen en bomen. Kijk niet raar op als je ze niet herkent, want op het terrein bevinden zich meer dan 5.000 verschillende soorten, waaronder een aantal exotische.

Daarnaast maakt de opvallende architectuur, het dakterras, de rotsentuin en het uitzicht over de rivier de Vistula de universiteitstuin tot een bijzondere plek. Dus neem een lunchpakket mee, strijk tussen de studenten neer en geniet van al het moois om je heen.

Bepaalde delen van de tuin zijn het gehele jaar door geopend, maar sommige secties sluiten in de winter. Bekijk de website van de Universiteit van Warschau voor meer informatie over de openingsmaanden en -tijden.

8. Deze bijzondere palmboom spotten

Sinds 2002 staat deze 15 meter hoge palmboom op Rondo de Gaulle, een van de drukste verkeersrotondes van Warschau. Nu denk je misschien: wat is daar zo bijzonder aan? Zoals je misschien weet is Polen niet bepaald een tropisch land; een palmboom zou daar om die reden nooit gedijen. Toch?

Dat moet ook de Poolse Joanna Rajkowska gedacht hebben, de maker van dit ongewone kunstwerk. De palmboom, gemaakt van staal, plastic en andere materialen, staat namelijk symbool voor de verdeeldheid die heerst onder de bevolking van Polen wat betreft het verwelkomen van immigranten en hun cultuur.

Palmboom in Warschau
Palmboom aan de Rondo de Gaulle

Daarnaast is het een tribuut aan de Joodse bevolking die ooit heeft geleefd in deze wijk. Tijdens haar trip aan Israël beschouwde de Joanna de tropische boom namelijk als ‘a sign of life’, terwijl ze aanschouwde hoe de spanningen hoog opliepen tussen de Israëliërs en Palestijnen.

Vandaag de dag wisselen nog steeds de meningen over het kunstwerk dat is uitgegroeid tot symbool van de stad. Sommige Polen vinden het een misplaatst stuk metaal, anderen hebben het in hun hart gesloten en kleden de booms zelfs aan tijdens demonstraties tegen de staat of andere zaken.

9. Shoppen in Złote Tarasy

Ik hou niet van winkelen en ook niet van drukte. Toch bracht ik met plezier een uur in winkelcentrum Zlote Tarasy door. Niet omdat ik wilde kijken in een van de vele winkels – waaronder de Zara, Victoria’s Secret en Sephora -, maar vanwege de food court met uitzicht op het futuristische dak.

Je vindt op deze food court zowel de standaard tentjes als Burger King, McDonald’s en KFC, maar ook het Hard Rock café bevindt zich onder de restaurants in Zlote Tarasy. Voor wie liever zijn cafeïnegehalte weer op peil brengt: in het winkelcentrum kun je koffie halen bij Costa Coffee, Green Cafè Nero en Grycan.

10. Eer betonen aan het Graf van de onbekende soldaat

Het Graf van de onbekende soldaat is een monument uit 1925 gewijd aan alle soldaten die aan een naamloos einde kwamen in de Eerste Wereldoorlog en de Pools-Russische oorlog. Je vindt in dit monument – dat vroeger deel uitmaakte van een lange zuilengalerij van het Saksische Paleis – het stoffelijk overschot van een jonge verdediger van Lwow, urnen met aarde uit verschillende veldslagen en een eeuwig brandend vuur. Daarnaast vindt er elk uur een wisseling van de wacht plaats.

11. Bewonder de meest indrukwekkende street art

Warschau staat bekend als grauwe stad vanwege haar vele hoekige gebouwen in allerlei tinten grijs. Gelukkig kent de Poolse hoofdstad veel getalenteerde street artists die muren, gallerijen en bruggen nieuw leven inblazen met hun – vaak – kleurrijke schilderingen. Met name Galeria Tybetańska in het Wola district en de gehele wijk Praga zijn goede plekken om street art te spotten. >> bekijk hotels in Wola en Praga

Geen zin om zelf rond te dwalen, op zoek naar street art? Ga dan mee op een street art tour om de meest bijzondere murals te ontdekken. Kies voor een free walking tour of laat een gids je alles vertellen tijdens een privé tour.

Street art in Warschau
Street art in Warschau

12. Drink een drankje bij een roof top bar

Weet je wat nog leuker is dan de bezienswaardigheden van Warschau van boven bewonderen? Ze aanschouwen onder het genot van biertje, glas wijn of een cocktail. In de stad zijn meerdere roof top bars te vinden, maar dit zijn toch wel de populairste:

 • Panorama Sky Bar: lounge bar op de 40e verdieping van het Marriot Hotel
 • The Roof skybar: bar in urban stijl gelegen op de 21e verdieping met binnen- en buitenterras
 • Level 27: grote rooftop bar en club op de 27e verdieping met een bar, dansvloer en buitenterras (dresscode).

13. Een rondje maken om de Barbacane van Warschau

Na de opstand van Warschau (1944) lag 85 procent van het centrum in puin. De stad was verworden tot een ruïne en werd in de jaren na de oorlog grotendeels herbouwd aan de hand van tekeningen en schilderijen van kunstenaars. Wonder boven wonder bleef de Barbacane van Warschau voor een deel overeind staan en werd na de oorlog in ere hersteld.

Het vrij toegankelijke vestigingswerk – dat stamt uit de middeleeuwen – heeft een dubbele omwalling en zowel bastions als torens. De kers op de taart is de kerk met vier halfronde verdedigingstorens. Ook het oudste bastion, de Barbacane, vormt een ware blikvanger wat het een van dé bezienswaardigheden van Warschau maakt.

14. Werp een blik op het Presidentieel paleis

Aan de Krakowskie Przedmieście, een van de mooiste en belangrijkste straten van Warschau, vind je het Presidentieel paleis uit 1643. Tegenwoordig woont de Poolse president hier, maar in het verleden heeft het paleis verschillende belangrijke functies gehad. Zo diende het als hoofdkwartier van Napoleon, concertzaal voor Chopin en als Deutsches Haus (luxe hotel met casino) voor de Duitse bezetters tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Een geluk bij een ongeluk: om deze laatstgenoemde gebeurtenis bleef het paleis gespaard tijdens de bombardementen in 1944. Jammer genoeg is het gebouw alleen vanaf de straat te bezichtigen, maar een fotostop is het zeker waard. Mocht je meer willen lezen over de geschiedenis van het Presidentieel Paleis, dan kan dat op de officiële website van de President van de Republiek van Polen.

15. Maak een foto van de kleine zeemeermin

Op het sfeervolle marktplein Rynek Starego Miasta vind je het standbeeld van de kleine zeemeermin, een van de symbolen van de Poolse hoofdstad. Er gaan verschillende legendes de rondte over dit vrouwelijke zeewezen. Zo gaat een van de verhalen dat de zeemeermin een stop maakte op een rivierbank net buiten de Oude stad, waar ze vissen uit de netten van vissers bevrijdde.

De vissers waren hier niet blij mee en wilden ‘het beest’ dat dit op z’n geweten had vangen. Toen ze haar gezang echter hoorden, werden ze verliefd en besloten haar met rust te laten. Een rijke koopman was hier ongevoelig voor, kreeg haar te pakken en zette haar gevangen.

De vissers hoorden de noodkreten van de zeemeermin en zette alles op alles om haar te bevrijden. Hier slaagden ze in en sinds die tijd beschermt de zeemeermin de stad en haar inwoners. Daarom staat ze op het plein afgebeeld met een zwaard en schild. >> bekijk hotels in Stare Miasto

Praktische Warschau tips

Spreken deze bezienswaardigheden in Warschau je aan? Boek dan gewoon die tickets & ontdek alles wat de Poolse hoofdstad je te bieden heeft. Vanaf zowel Eindhoven als Amsterdam vliegen meerdere malen vliegtuigen in zo’n 2 uur die kant op.

Houd er rekening mee dat Warschau 2 vliegenvelden heeft: Warschau Chopin (WAW) en Warschau Modlin (WMI). Op dit eerste vliegveld kun je zowel vliegen vanaf Eindhoven (retourtjes voor zo’n €20) als vanaf Amsterdam (rond de €120). WMI is alleen te bereiken vanaf Eindhoven.

Openbaar vervoer in Warschau

Veel bezienswaardigheden in Warschau bevinden zich in of rondom het centrum. Je kunt je daarom gemakkelijk te voet verplaatsen. Bepaalde musea, paleizen (waaronder het Wilanow paleis) en het Lazienki park bevinden zich wat meer buitenaf. Je kunt het beste de tram, bus of metro pakken. Op de website van Warszawski Transport Publiczny staat precies uitgelegd welke soorten openbaar vervoer er zijn en hoe het gebruik ervan in z’n werk gaat.

Omdat het OV centraal geregeld is, zijn tickets geldig voor vrijwel het gehele netwerk. Zelf kocht ik een 3-day ticket via een ticket machine voor 36 zloty (minder dan €8).

Hotels bij de populairste bezienswaardigheden in Warschau

Liever een leuk & betaalbaar hostel? Dan zijn dit aanraders:

 • Kapsula Hostel – Hostel in futuristische stijl (9/10) met privé pods op een uitstekende locatie.
 • AB Hostel – Hip en centraal hostel met thematische kamers (privé en gedeeld) uit de jaren ’20 en ’30.

Meer betaalbare hotels vergelijken? Lees: Hotels Warschau ➞ 7x leuk & goedkoop overnachten in de Poolse hoofdstad

Welk van deze bezienswaardigheden in Warschau ga jij bezoeken?

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.