koffer vakantie
Reistips,  Stressvrij reizen

Vertrek ontspannen op vakantie met deze 7 slimme tips

Eerlijk is eerlijk: hoewel ik meerdere keren per jaar op reis ga, heb ik de dagen voordat ik wegga altijd nog wel een beetje stress. Heb ik wel alle tickets uitgeprint, spullen ingepakt en mijn paspoort in mijn tas gestopt? Door de jaren heen heb ik gelukkig wel een paar manieren gevonden om de vakantie stress te verminderen. Hopelijk lukt het jou ook om met deze tips ontspannen op vakantie te gaan!

1. Maak een checklist

Mijn hersenen draaien vaak op volle toeren voordat ik op vakantie ga, bang om dingen te vergeten. Zoals het meenemen van oordoppen, het uitzetten van de verwarming of het doorsturen van een mailtje naar een collega. Om alles op een rijtje te krijgen, maak ik altijd een checklist van alle dingen die ik nog moet doen. Hierin maak ik onderscheid in dingen die ik nog moet:

  • regelen (wie geeft de plantjes water)
  • kopen
  • opruimen/schoonmaken
  • printen (tickets)
  • downloaden (Netflix & boeken e-reader)
  • last minute inpakken (bril, paspoort, make-up, etc)

Checklist gemaakt? Laat hem je vriend(in) nog even bekijken, voor het geval dat je toch nog iets vergeten bent. Zelf maak ik mijn checklist altijd op papier. Mocht je liever een checklist op je telefoon hebben, dan is de app TickTick een aanrader.

2. Neem de dag voordat je op vakantie gaat vrij

Ik maakte er altijd een sport van om mijn vrije dagen volledig uit te buiten. Zo vertrok ik de dag dat ik naar Bali zou vliegen om 16.30 uur van mijn werk, om vervolgens om 17.00 uur de trein te pakken en om 21.00 te vliegen. Het gevolg: STRESS!

Vriendlief moest zijn koffer nog inpakken toen ik thuis kwam, vervolgens moesten we naar het station rennen om daarna bezweet de trein voor onze neus te zien vertrekken. Niet bepaald een ontspannen begin van je vakantie. Gun jezelf daarom een (halve) dag vrij, vooral als je met het vliegtuig op vakantie gaat.

3. Zorg voor een goede overdracht op het werk

Niets irritanter dan een werkgerelateerde e-mail krijgen als jij van een cocktail aan het genieten bent op het strand. Probeer in de week voordat je op vakantie gaat, al je taken en verantwoordelijkheden aan je collega’s over te dragen.

Geef hierbij ook aan dat je tijdens je vakantie liever niet gestoord wordt en dat je je werkmail niet zult checken. Wel zo handig om een out-of-office in te stellen voor partners, klanten of andere contactpersonen.

4. Vroege vlucht? Boek een hotel

Geen stress over of de treinen wel zullen rijden of er files zullen staan, je bevindt je namelijk al op – een steenworp afstand – van de luchthaven. Zelf heb ik twee keer geslapen in het Corendon Village Hotel Amsterdam ****. Dit hotel bevindt zich op een kleine 10 minuten rijden van Schiphol en biedt een gratis shuttle service aan.

Naast kamers met hele fijne bedden vind je in het hotel een zwembad met sauna’s, een restaurant, meerdere barretjes en zelfs een bioscoop. Wat mij betreft het ultieme manier om ontspannen op vakantie te gaan!

Een geschikt hotel met shuttle service gevonden? Let er dan op vanaf hoe laat de shuttle rijdt. Zo rijden sommige shuttles pas vanaf 6 uur ’s ochtends. Als je met de auto naar de luchthaven gaat, kun je ook een zogenaamd park, sleep & fly arrangement te boeken.

Hierbij zijn meestal een overnachting en het parkeren voor alle dagen van je vakantie (let op het maximum) inbegrepen. Onder andere Van der Valk, Ibis, en Mercure bieden zo’n arrangement aan. Heb je een pakketreis geboekt bij Corendon of TUI? Vaak kun je tijdens (en ook na) het boekingsproces een hotel bij de vertrekluchthaven boeken. Check wel even goed of parkeren bij de prijs inbegrepen is en ook voor hoeveel dagen.

Liever vroeg je nest uit en je auto zelf op de luchthaven parkeren? Vergelijk dan de prijzen van alle parkeeraanbieders op de website van Vliegen&Parkeren.

5. Pak je koffer op tijd in & weeg hem voor vertrek

Geen zin om dit jaar weer op het laatste moment nog even dat ene tijdschrift, leuke t-shirt of vliegtickets in je koffer te proppen? Begin dan op tijd met inpakken. Zelf probeer ik 2 dagen voor vertrek mijn koffer al klaar te hebben staan. Ook dan kom ik er vaak genoeg nog achter dat ik iets vergeten ben, maar gelukkig zorgt het dan voor minder stress en ergernis dan op de dag van vertrek 10x je koffer open en weer dicht moeten maken. 😉

Enne, vergeet ook vooral niet om zowel je handbagage als koffer te wegen. De ‘boetes’ die je krijgt bij te veel hand- of ruimbagage zijn namelijk om te huilen. Zo brengt TUI momenteel (december 2020) een boete van €50 in rekening als je handbagage niet aan de richtlijnen voldoet en Corendon zelfs €75.

Naast dat je zelf op de weegschaal gaat staan met je koffer, kun je ook een bagageweger aanschaffen. Deze kun je hier aanschaffen vanaf €5,49, maar is sporadisch ook te verkrijgen bij de Action, Xenos, Lidl, Aldi of Hema.

Handig! Tegenwoordig bestaan er zelfs koffers met een ingebouwde weegschaal. Op het display kun je precies aflezen hoeveel je koffer weegt. Je kunt deze onder meer kopen bij ANWB of van Princess.

6. Ontspannen op vakantie gaan: ruim je huis op

Vroeger snapte ik niet waarom mijn moeder het hele huis spic-en-span wilde hebben als we op vakantie gingen. Totdat ik op mezelf ging wonen… Het is niet zozeer het achterlaten van rommel als je weggaat, maar de chaos waarin je terugkomt.

Naar huis gaan na een ontspannen vakantie is altijd jammer, maar al helemaal als je terugkomt in een bende. Doe jezelf daarom een plezier en laat het redelijk netjes achter als je met je koffer in je hand de voordeur dicht trekt.

Het fijnste aan weer thuis komen? ’s Avonds weer lekker in je eigen bed kruipen, vooral als je hem hebt verschoond voordat je wegging.

7. No stress: ga op tijd van huis

Dit is eigenlijk een no-brainer, maar in de praktijk moeilijker dan dat het lijkt. Nog even de schone was opbergen, vaatwasser uitruimen of naar het toilet en de tijd vliegt! Om ervoor te zorgen dat ik écht op tijd de deur uit ga, zet ik een alarm 10 minuten voordat ik eigenlijk weg moet én op het moment dat ik de deur achter me dicht getrokken moet hebben.

Heb je een flinke vliegreis voor de boeg? Lees dan ook deze blog met de 10 beste tips voor een lange vlucht.

Wat is jouw ultieme tip om ontspannen op vakantie te gaan?

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.