Joodse wijk praag
Praag,  Tsjechië

De 10 bekendste bezienswaardigheden in Praag: bezoeken of niet?

Heb jij een stedentrip naar Praag op de planning staan? Good for you! De Tsjechische hoofdstad is een waar sprookje om doorheen te wandelen. Gelukkig is de stad niet heel groot, dus je kunt in een paar dagen de belangrijkste hotspots zien. Wil je – ondanks dat – toch een schifting maken in waar je naartoe wilt gaan en wat je kunt overslaan? In deze blog vertel ik je welke bekende bezienswaardigheden in Praag zeker de moeite waard zijn en ook waar je gerust voorbij kunt lopen.

1. de Astronomische klok op het oude Stadsplein

Naast de Karelsbrug is dit misschien wel de bekendste bezienswaardigheid in de stad. De 15-eeuwse klok geeft naast de tijd ook de dagen, de sterrentijd en de stand van de zon en maan aan. Elk heel uur stroomt het plein vol om het schouwspel van de apostelen te aanschouwen, dat minder dan een minuut duurt. De klok zelf is mooi om te zien, maar ik zou er geen tijd aan verspillen om te wachten op het hele uur. Naast dat het niet heel veel voorstelt, wordt het bizar druk. Dus als je hier geen zin in hebt, werp dan gewoon een blik op de klok, maak een foto en ga weer verder.

2. de Karelsbrug

Ondanks dat ik een hekel heb aan drukte, vond ik het een hele ervaring om over de Karelsbrug te lopen. Vanaf de brug heb je namelijk een magnifiek uitzicht op zowel de oude stad als op de Praagse burcht. Vooral ’s avonds ziet het er magisch uit door alle verlichte gebouwen. 

Wil je een mooie foto maken? Loop dan naar het midden van de 516-meter lange brug. Hier is het namelijk veel minder druk, omdat niet veel mensen die de brug bekijken ook daadwerkelijk over lopen. Aan weerszijden van de brug vind je trouwens zo’n 30 heiligenbeelden, die vanaf de 17e eeuw zijn geschonken door invloedrijke personen.

Karelsbrug Praag

3. de Praagse Burcht

Vol enthousiasme vertrokken we naar de Praagse burcht. We hadden namelijk al veel positieve verhalen gehoord, dat het bijna niet tegen kon vallen. Nou, wel dus. Ondanks dat we erg vroeg vertrokken waren, was het er al gigantisch druk. Op zich niet zo heel gek, want we was midden augustus.

De gebouwen waren mooi om te zien, maar niet zo indrukwekkend als sommige andere in het oude centrum. Met name het Gouden Straatje vonden we tegenvallen. Het was er zo vol met mensen (met paraplu’s) dat we er helemaal niet van konden genieten. Ook vonden we de tentoonstelling wat saai, aangezien er veel van hetzelfde werd getoond. Verder vonden we de wisseling van de wacht, de St. Vitus kathedraal en de tuinen ook niet veel voorstellen. >> bekijk hotels bij de Praagse burcht

Tip: boek je tickets online. Zelf kochten wij de tickets aan de balie (route A), na een dik half uur in de regen gewacht te hebben.

Gouden straatje bezienswaardigheden Praag

4. de Joodse Wijk (Josefov)

Zodra je de oude stad verlaat en de Joodse Wijk in wandelt, heb je het gevoel dat je een andere wereld betreedt. Niet zo gek, want tot het eind van de 19e eeuw was dit de enige plek waar Joden mochten wonen in Praag. Je vindt hier dan ook bijzondere synagoges, typische huizen met torentjes en een begraafplaats die wat grimmig oogt.

Ook als je niet zo veel tijd hebt in Praag, is het een absolute must om een wandeling te maken door Josefov. Mocht je wat langer in Praag verblijven, dan raad ik je aan om dit ticket (voor omgerekend zo’n €16,-) te kopen om de Joodse gebouwen ook van binnen te mogen bezichtigen

Joodse begraafplaats

5. Staré Město (de Oude stad)

Natuurlijk moet je even door de Oude stad wandelen als je in Praag bent, maar blijf hier niet te lang hangen. Er zijn namelijk nog veel meer plekken om te bewonderen! Ook vind je veel van de aanwezige winkelketens ook in andere hoofdsteden, zijn de restaurants schreeuwend duur en moet je opletten niet verdrongen te worden door de hordes toeristen. Dit laatste zorgde er bij mij voor dat ik er eigenlijk zo snel mogelijk weg wilde, aangezien je nergens op je gemak rond kon kijken. 

Nog op zoek naar een leuk & betaalbaar verblijf in Praag? Dit zijn mijn favoriete hotels in Mala Straná:

>> bekijk meer hotels in Stare Mesto

6. Mala Straná (de Kleine Wijk)

In mijn ogen de leukste wijk van Praag! Ondanks dat het niet groot is – het heet niet voor niets de ‘Kleine wijk’ – kun je je hier uren vermaken. Wandel vanaf de Karelsbrug door de pittoreske straatjes omhoog naar de Praagse burcht en maak op de heen- of terugweg een stop om te genieten van een kopje koffie bij een van de vele gezellige tentjes die deze wijk rijk is. Je kunt ook vanaf de brug ‘most legii’ richting de Petrin heuvel wandelen en deze beklimmen met het treintje (gratis als je een geldige OV-kaart hebt). >> bekijk hotels in Mala Straná

Mala Strana Praag

7. het Dansende huis

Een van dé bezienswaardigheden in Praag: het Dansende huis! Hoe dit bijzondere gebouw aan haar naam is gekomen, is niet zo moeilijk te raden. Als je goed kijkt, zie je dat het net een dansend paar lijkt! Op de bovenste verdieping bevindt zich een restaurant met een dakterras, waar je wat kunt eten of drinken. Zelf ben ik er niet binnen geweest vanwege de lange wachtrijen, dus ik weet niet of het de moeite waard is om naar boven te gaan.

Grappig detail: het Dansende huis is gebouwd in opdracht van de verzekeringsmaatschappij Nationale Nederlanden.

Dansende huis

8. Het Wenceslausplein

Op dit plein – dat meer wegheeft van een boulevard – hebben allerlei gebeurtenissen plaatsgevonden die van invloed waren op het leven in Tsjechië. Het wordt daarom ook wel beschouwd als het symbool van Tsjechisch verzet tegen het communisme.

Vandaag de dag vind je er – naast het reusachtige beeld van de heilige Wenceslaus en het Nationaal Museum – talloze winkels, restaurantjes en fastfood ketens. Mocht je van shoppen houden, dan is dit de plek waar je moet wezen! Zelf vond ik het leuk om er even rond te lopen, maar was er ook wel weer snel klaar mee. >> bekijk hotels bij het Wenceslausplein

9. De Zizkov televisietoren

De toren is al van ver te zien en een doorn in het oog van veel inwoners vanwege de 10 baby’s die erop rondkruipen. De televisietoren is zelfs een keer verkozen tot het lelijkste gebouw ter wereld!

In de 216-meter hoge toren vind je een café, restaurant en een 360-graden uitzichtsplatform. Om over alle bezienswaardigheden in Praag te kunnen kijken, moet je wel een ticket kopen (omgerekend zo’n €7,50). 

Zelf besloot ik een bezoek aan deze toren achterwege te laten, aangezien het buiten het centrum ligt, er verder geen bezienswaardigheden in de buurt zijn en je geld moet betalen om naar boven te mogen.

Zizkov televisietoren Praag

10. De Petřín-toren

Wat mij betreft is een bezoek aan deze toren een absolute must. Wel moet je om de Petřín-toren te beklimmen, eerst de gelijknamige heuvel op. Dat kan op 2 manieren: lopend (wat echt wel een flinke klim is) of met het treintje. Eenmaal boven vind je naast de toren ook langgerekte boomgaarden, een rozentuin en een spiegeldoolhof.

Een toegangskaartje voor de toren kost omgerekend zo’n €5,70, waarna je in 5 minuutjes naar boven loopt. Eenmaal boven kun je genieten van een subliem uitzicht op zowel de oude stad als op de Praagse burcht. Bij helder weer kun je zelfs het hoogst gelegen punt van Tsjechië onderscheiden, dat zo’n 150 kilometer verderop ligt. Van alle bezienswaardigheden in Praag, was dit zeker mijn favoriet!

Petrin Toren bezienswaardigheden Praag

Praktische tips Praag

Hoe kom je in Praag?

Je vliegt vanuit Nederland het voordeligst naar Praag toe vanaf Eindhoven, maar er zijn ook directe vluchten beschikbaar vanaf Amsterdam. Ga je liever voor wat meer zekerheid? Boek dan een pakketreis bij TUI. Met name het Prague Centre Plaza ***+ is een populaire keuze vanwege hun bierspa en zoutgrot.

In welke wijk verblijven in Praag?

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om in het oude centrum te verblijven, maar de hotels zijn hier vrij prijzig. Ook is het hier heel druk, dus een verblijf in de wijk Mala Strana (dichtbij de Praagse burcht) of de Joodse Wijk is wellicht geschikter. 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.