NBC studios gratis in New York
New York,  Verenigde Staten

6x gratis in New York | Tips voor activiteiten die niets kosten!

New York is helaas geen goedkope stad voor een stedentrip. Met een beetje geluk heb je een rechtstreeks retourtje te pakken voor nog geen €300 en daar komen de kosten voor accommodatie, activiteiten, openbaar vervoer en al het eten en drinken nog bij op. Gelukkig zijn er naast de populaire attracties ook veel dingen die je kunt doen die je geen dollar zullen kosten! Hieronder een selectie van de leukste gratis activiteiten en bezienswaardigheden in New York.

1. The Vessel & High Line Park

Mijn favoriete gratis activiteit in New York: wandelen door High Line Park! Dit langgerekte park (2,33 kilometer) is gebouwd bovenop oude spoorrails en loopt van het Meatpacking Districht tot aan Hudson Yards. Het is een rustgevende plek om even te wandelen en bij te komen van alle indrukken van de stad. Scoor een lekkere koffie bij Dunkin’ Donuts of Starbucks, ga op een van de vele bankjes zitten en geniet van het mooie weer, bekijk de muren vol graffiti en adem de – relatief – frisse lucht in.

TIP: loop over de High Line vanaf Gansevoort Street (het begin is niet te missen), zodat je eindigt bij The Vessel. Toen wij in New York waren (maart 2018), was the Vessel nog in aanbouw. Lopend onder de steigers vroegen we ons af wat ze in hemelsnaam aan het bouwen waren. Een parkeergarage? Nope, het is een soort mega kunstwerk met trappen waar je overheen kunt wandelen om de omgeving te bewonderen. En het is nog eens gratis ook! Je moet wel (vanaf 14 dagen van tevoren) online een kaartje reserveren of ’s ochtends om 09.30 uur bij de kiosk staan voor een ‘same day’ ticket.

P.S: van mei t/m oktober kun je 3 keer per week een gratis rondleiding volgens over de High Line met the Friends of the High Line. Dit kan veranderen met het oog op de corona-maatregelen.

2. Een televisieopname bijwonen – NBC studios

Je moet een beetje geluk hebben, maar nooit geschoten is altijd mis. Zo bezochten mijn vriend en ik een opname van the Tonight Show starring Jimmy Fallon én dat ook nog eens op mijn verjaardag! Mocht je graag een keer een beroemdheid willen spotten, dan is dit je beste kans. Helaas kende ik de gasten van de opname die ik bijwoonde niet, maar de dag ervoor was een van mijn favoriete actrices (Lucy Hale, bekend van Pretty Little Liars) te gast!

Er zijn ook andere shows waarvan je opnames kunt bijwonen, waaronder Late Night with Seth Mayers, Good Morning America en The Daily Show with Travor Noah. Lijkt het je ook leuk om een televisieopname van Jimmy Fallon bij te wonen? Registreer je dan op deze website, houd vervolgens goed in de gaten wanneer de inschrijvingen beginnen en schrijf je zodra het kan meteen in. Enne, vergeet het tijdsverschil met New York hierbij niet.

NBC studios gratis in New York

 

Helaas mochten er binnen geen foto’s gemaakt worden.

3. Met de kabelbaan naar Roosevelt Island

Heb je de belangrijkste highlights gezien of ben je wel toe aan wat frisse lucht? Maak dan een tochtje naar Roosevelt Island! Vanaf 59th Street en 2nd Avenue kun je met de kabelbaan in slechts 4 minuten oversteken naar Roosevelt Island, een smal, groen eiland in de East River.

Net als bij de metropoortjes kun je bij het vertrekpunt je OV-pas scannen om vervolgens toegang te krijgen tot het platform vanwaar de kabelbaan vertrekt. Ik moest moeite doen om niet de hele rit te gillen, want door de wind schudde de gondel wel een beetje.

Er is niet zo veel te doen op het eiland, maar je kunt er wel mooi wandelen langs het water met uitzicht op Midtown Manhattan. Loop je helemaal door naar het uiteinde van Roosevelt Island? Dan vind je daar nog een oud, vervallen ziekenhuis en het indrukwekkende Franklin D. Roosevelt Four Freedoms State Park.

Helemaal gratis is deze activiteit trouwens niet. Je hebt namelijk een geldige dag- of weekkaart voor het openbaar vervoer nodig om gebruik te mogen maken van de kabelbaan naar Roosevelt Island.

4. Een gratis museum of (dieren)tuin bezoeken in New York

Er zijn eigenlijk 2 manieren waarop je een museum in New York gratis kunt bezoeken. Zo hanteren sommige musea bepaalde dagen en tijden waarop je gratis naar binnen mag. Zo mag je gratis naar binnen bij het 9/11 Memorial Museum op dinsdagen van 17.00 – 20.00 uur, bij het MOMA op vrijdagen van 16.00 – 20.00 uur en bij de Brooklyn Botanic Garden op zaterdagen van 10.00 – 12.00 uur.

Side note: ik heb het zelf niet uitgeprobeerd om op deze tijden naar binnen te gaan, aangezien ik bang was voor enorme drukte. Met name bij het 9/11 Memorial Museum kan het normaal al heel druk zijn, laat staan op de momenten dat je gratis naar binnen mag.

Naast bepaalde dagen en tijden waarop je gratis naar binnen mag, hanteren sommige musea (en ook dierentuinen) ook het pay-what-you-wish principe. Bij deze musea heb je naast de mogelijkheid om gewoon voor je ticket te betalen, ook de gelegenheid om aan te geven hoeveel je voor je ticket wilt betalen. Ik vond het zelf een beetje awkward om te zeggen dat we gratis naar binnen wilden, dus zowel bij het American Museum of Natural History als de Bronx Zoo hebben we toch een paar dollar betaald.

Benieuwd waar je allemaal gratis naar binnen kunt in New York? Op deze pagina van NYC-arts vind je een handig overzicht. Check wel altijd even de website van het museum zelf of de informatie up-to-date is.

9/11 memorial basins New York

Lees ook: Empire State Building, Top of the Rock of One World Observatory? De plus- en minpunten op een rij.

5. Wandelen door Central Park

Niet een heel verrassende activiteit, maar wel een must als je in New York bent: wandelen door Central Park! Je kunt natuurlijk op eigen gelegenheid door het park dwalen, maar het is nóg leuker om een gratis audiotour te volgen om niet alleen meer te weten te komen over de bekendste bezienswaardigheden, maar ook de verborgen plekjes in Central Park.

Op de website kun je naast het selecteren van bepaalde geluidsfragmenten, ook een tour van 90 minuten (Essentials Tour) of 120 minuten (Experts tour) volgen. Geen zin om zo lang te lopen? Huur dan een fiets bij Central Park Tours voor $15 per uur (2 uur voor $20). Let op: je mag niet overal in Central Park fietsen. Met name de binnenwegen zijn alleen voor voetgangers toegankelijk. Deze stukjes kun je natuurlijk ook gewoon doen met de fiets aan de hand. Ik raad je aan om voor minimaal 2 uur een fiets te huren. 1 uur is namelijk echt te kort.

Geld besparen op fietshuur? Huur dan een fiets net iets buiten Central Park. Zo huurden wij onze fietsen via Groupon voor slechts $15 (3 uur).

Geen zin om zelf uit te moeten vogelen hoe je rond gaat lopen? Ga dan mee met een Free Walking Tour. Je moet je van tevoren wel even aanmelden via de website. Free tours by foot werkt met het name-your-own-price principe. Met andere woorden: je geeft aan het eind van de toer aan hoeveel je het waard vond door de gids een bepaald bedrag te overhandigen. Sommige mensen lopen dan weg zonder ook maar iets te betalen – en dat mag! – maar zelf vind ik het altijd wel zo netjes om wat te geven.

6. Gratis in New York: deze 5 interessante rondleidingen!

Niet veel mensen weten dit, maar er zijn een aantal gebouwen in New York waar je gratis rondgeleid kan worden! Wel moet je je vaak van tevoren online aanmelden. Zo kun je gratis een gratis rondleiding volgen bij:
– Federal Reserve Bank of New York | Museum & Gold Vault Tour
– New York Public Library | Building Tours
– Grand Central Station | The Grand Tour
– Flatiron (District) | The Historic District Flatiron Walking Tour
– City Hall | City Hall and the Archive

Vaak zijn er maar een beperkt aantal plekken beschikbaar, dus reserveer tijdig online en wees (ruim) op tijd bij het fysieke verzamelpunt.

Madison Square Park

 

Madison Square Park

Budget tips New York

Hoe kom je er?

Wil je geld besparen op een vliegticket naar New York? Laat je (handbagage)koffer dan thuis & boek een vlucht met een overstap/tussenstop. Dat is vaak een stuk goedkoper dan een directe vlucht en vaak doe je er maar een paar uur langer over.

Waar te verblijven?

Zelf verblijven wij in een gedeeld appartement (AirBNB) in de wijk Harlem. Helaas is het verhuur van particuliere woningen de afgelopen jaren steeds meer aan banden gelegd, waardoor de prijzen ook omhoog gegaan zijn. Mocht je liever in een hotel verblijven, mijd dan de hotels in Manhattan. Deze zijn vaak erg prijzig. Beter kijk je naar hotels op een gunstige locatie (bijv. naast een metrostation) in de wijken Queens of Brooklyn.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *