Digital nomad,  Tools & tips

3 redenen waarom mijn eerste Digital Nomad avontuur in het water viel

Begin dit jaar schreef ik mij in bij de Kamer van Koophandel om in september 2021 naar Bali te vertrekken voor mijn grote Digital Nomad avontuur. Helaas ging Bali (weer) voor onbepaalde tijd op slot. Ook veel andere Aziatische landen hadden hun grenzen nog dicht, dus besloot ik de mogelijkheden te beperken tot Europa. Uiteindelijk strandde mijn zoektocht bij Valencia en ik boekte een enkeltje naar deze Spaanse stad. Binnen een week besloot ik echter weer terug te gaan naar huis, hoewel ik mij had voorgenomen dit ab-so-luut niet te doen. Dit waren mijn 3 voornaamste redenen om weer terug te reizen naar ons kikkerlandje.

1. De bestemming matchte niet met mijn behoeften

Voordat Valencia lovers ‘boe’ beginnen te roepen: dit gevoel had weinig met de stad zelf te maken. Ik vind Valencia namelijk een pareltje. De sierlijke gebouwen, gezellige terrassen en de ligging nabij het strand maken het de pérfecte stedentrip bestemming. Ook Digital Nomads kunnen hun hart hier ongetwijfeld ophalen met de trendy eetgelegenheden, bloemrijke parken en laid back sfeer. Valencia klonk mij dan ook perfect in de oren toen ik mij oriënteerde op een bestemming om enkele weken te vertoeven.

Eenmaal aangekomen besefte ik dat ik eigenlijk vooral in de natuur wilde zijn. Klinkt zo cliché, maar eigenlijk wilde ik wakker worden met het geluid van golven die in de branding slaan. Niet met verkeer dat door de straat sjeesde. My bad, want dat lag grotendeels aan de locatie die ik uitgekozen had. In Valencia is trouwens genoeg strand, maar dit bevindt zich verder van het centrum dan in bijvoorbeeld Barcelona. Ook zijn er genoeg uitstapjes mogelijk vanuit Valencia als je je even volledig in de natuur wilt wanen. Zo schijnen natuurpark Albufera en de Montanejos warmwaterbronnen prachtig te zijn.

2. Ik voelde me eenzaam

Dit is een reden die ik lastig vind om toe te geven. Waarom? Omdat ik het zelf nogal sneu vind klinken. Met eenzaamheid op z’n tijd is niets mis, maar het raakte mij harder dan verwacht. Deze reis naar Valencia was namelijk niet alleen mijn eerste Digital Nomad avontuur, maar ook mijn eerste soloreis. Samen met mijn ex-vriend heb ik veel reizen gemaakt. Van watervallen spotten op Bali tot wolkenkrabbers vergelijken in New York. Ik was gewend om iemand aan mijn zijde te hebben met wie ik mijn ogen uit kon kijken en later herinneringen op kon halen. Nu viel dat opeens weg en dat bleek een hele gewaarwording te zijn.

Ik ben geen introvert persoon, dus ik had zoiets van: joh, ik ontmoet wel mensen of andere digital nomads als ik daar ben. Ik knoop met gemak een gesprek aan en anders vind ik online wel mensen. Dit ging echter wat lastiger dan gedacht, ook vanwege de taalbarrière. In Valencia werd namelijk minder Engels gesproken dan ik had verwacht. Achteraf gezien had ik – wat dat betreft – minder snel op moeten geven. Na mijn reis verzamelde ik deze tips om contacten te leggen voor mijn volgende digital nomad trip:

1. Verblijf in hostels met female dorms of colivings
2. Join facebookgroepen voor soloreizigers, digital nomads of expats
3. Schrijf je in bij Couchsurfing, Meet-up of een ander platform
4. Ontmoet mensen tijdens een excursie of groepsactiviteit
5. Gebruik Tinder, Bumble of een andere datingsapp en pas je bio aan
6. Werken in een (internationaal georiënteerde) coworking space

Side note: eenzaamheid is een gevoel en heeft niet altijd wat te maken met de hoeveelheid contacten die we op dat moment hebben. Soms voel je je gewoon down en dat is oké. Iedereen is af en toe eenzaam, het hoort bij het leven. Het helpt in zulke situaties om in beweging te blijven, je gedachten van je af te schrijven of je favoriete muziek op te zetten. Je voelt je zelden beter door verdrietig in bed te gaan liggen, hoewel dat af en toe ook kan helpen.

3. Ik wilde té veel tegelijkertijd

De stad ontdekken, mensen leren kennen én zowel mijn reisblog als freelance werkzaamheden laten groeien. Bit much, right? Dit wist ik van tevoren ook wel, maar ik had verwacht dat ik in no-time in een soort flow zou raken. Aan doorzettingsvermogen en sociale skills heb ik namelijk geen gebrek. Aan mezelf de rust gunnen om dit alles langzaam te doen blijkbaar wel. Mijn ouders zeiden voor vertrek al tegen me: waarom ga je niet eerst een weekje weg of alleen een paar dagen?

Nu vond ik dat zonde van mijn geld en geloofde dat als ik eenmaal zou gaan, ik het vanzelf wel zou zien. Dat ik wilde reizen én voor mezelf wilde werken stond namelijk vast. Daar heb ik na dit avontuur ook absoluut geen twijfel aan. Het waren alleen te veel nieuwe dingen tegelijkertijd. Ook het feit dat ik een accommodatie had geboekt zonder airco hielp niet om mijn hoofd koel te houden.

Hoe ga ik dit de volgende keer beter aanpakken?
– een comfortabele accommodatie zoeken waar ik eventueel ook kan werken
– kijken of ik sociale contacten kan leggen voordat ik wegga
– mezelf genoeg tijd en ruimte gunnen om de bestemming te ontdekken

Mijn 1e Digital Nomad trip? Niet alles viel tegen …

Om af te sluiten met een positieve noot. Er waren ook momenten dat ik met volle teugen genoot. Zo had ik veel plezier tijdens de fietstour van Verrassend Valencia, zag ik de mooiste kunstwerken vanwege het Las Fallas festival en heb ik heerlijk liggen lezen in verschillende stadsparken. Daarbij vond ik het prettig dat ik zelf kon beslissen waar ik kon gaan & staan. Wat mij betreft een grote pré van alleen reizen.

Hoe was jouw eerste digital nomad reis? Wat verraste jou of viel juist tegen?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.