Uitzicht Barcelona vanaf het kasteel
Barcelona,  Spanje

Kabelbaan Barcelona | Naar het kasteel van Montjuïc

Kabelbaan Barcelona | Ben je een aantal dagen in Barcelona en heb je de belangrijkste hotspots als de Sagrada Familia en Park Guëll al gezien? Dan is het tijd om de kabelbaan te nemen naar het kasteel van Montjuïc! In deze blog vertel ik je over wat er te zien is bij het kasteel, hoe je er komt met de kabelbaan Telefèric de Montjuïc en wat er nog meer te zien is op de Montjuïc. Heb je hoogtevrees en durf je niet met de kabelbaan de heuvel te beklimmen? Gelukkig zijn er ook nog andere opties!

Over het kasteel van Montjuïc

Ik had niet veel gelezen over Castell de Montjuïc voordat we ernaartoe gingen. Het kasteel stond namelijk op mijn ‘als er tijd over is’-lijstje, maar bij aankomst was ik positief verrast! Het is gelegen in een groene omgeving en om het kasteel – het is eigenlijk meer een fort – heen lag een gracht. Om het Castell de Montjuïc te betreden, moesten we over een brug naar de toegangspoort lopen.

Hier kochten we entreetickets voor €5. Als je jonger bent dan 16 jaar of op zondag na 15.00 uur gaat, dan is de entree gratis. Onze bus (nummer 150, 55 ook mogelijk) stopte trouwens voor de deur. Je hoeft dus niet te zoeken waar het precies is.

Met de kabelbaan in Barcelona? Dit zijn de hoogtepunten van Kasteel van Montjuïc

Hoewel het gebouw an sich al heel indrukwekkend is en de tentoonstelling interessant, vormt het dak het – letterlijke – hoogtepunt van het kasteel. Vanaf hier heb je namelijk 360 graden uitzicht over de gehele stad! Naast de Sagrada Familia zie je ook duidelijk de bergketen achter de stad en de haven liggen. Je vindt hier ook 2 bars waar je wat te eten of drinken kunt halen.

Naast een fenomenaal uitzicht heeft het kasteel ook een kleurrijke bloementuin, wat het Castell de Montjuïc nog wat extra charme geeft. Mocht je nog lekker willen wandelen in het Parc de Montjuïc (lager gelegen op de heuvel), dan is Jardí Botànic een aanrader. Hier vind je zo’n 1500 verschillende planten, bloemen en bomen. Zelf bezochten wij Barcelona eind november, dus besloten om de botanische tuinen over te slaan. Een volgende keer gaan we er zeker naartoe!

Geschiedenis Kasteel van Montjuïc

De eerste stenen van het kasteel van Montjuïc werden gelegd in 1640 en vormden onderdeel van een militair kamp. De Dertigjarige Oorlog (1618 – 1648) tussen Frankrijk en Spanje was toen nog in alle hevigheid bezig, dus zochten de Spanjaarden naar een strategisch verdedigbare plek. Ook speelde het kasteel een rol tijdens de Spaanse Successieoorlog, volksopstanden in de 19e eeuw, de Tragische week en de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939).

Ook heeft het kasteel vele jaren gediend als gevangenis en daarna als oorlogsmuseum. Pas in 2008 kreeg de gemeente Barcelona de regie over het kasteel en besloot het in te richten als expositieruimte over de ontwikkeling van het kasteel en de heuvel van Montjuïc. Ook worden hier regelmatig tentoonstellingen gehouden en ’s zomers vinden er diverse evenementen plaats.

uitzicht Barcelona vanaf kasteel

Met de kabelbaan naar het kasteel van Montjuïc | Barcelona

Toen wij in Barcelona waren, vonden we het wat te ingewikkeld om met de Telefèric de Montjuïc naar het kasteel te gaan. De Funicular lag er namelijk uit vanwege onderhoud, dus moesten we de bus pakken. Deze bus (nummer 150, maar 55 kan ook) reed ook door tot het eindstation (het kasteel), dus besloten we te blijven zitten en de Telefèric de Montjuïc over te slaan. Wil jij wel graag de kabelbaan nemen om te genieten van het uitzicht over Barcelona? Volg dan deze 4 stappen:

Stap 1. Ga met de metro (L2 of L3) naar metrostation Paral-lel

Deze stap is goed te doen, hè? Voor het openbaar vervoer (metro, bussen, stads- en regiotrein) kun je losse tickets, tickets voor bepaalde zones en dagkaarten kopen. Je kunt deze gewoon kopen bij de automaat of de loket op bijna elk willekeurig metrostation. Ben je van plan om tijdens je stedentrip Barcelona meerdere dagen gebruik te maken van het openbaar vervoer? Dan kun je het best Hola! BCN Travel card aanschaffen.

Je kunt kiezen uit een variant voor 2, 3, 4 of 5 dagen. Zelf kochten wij de 4-daagse variant voor €34,20. Een liefhebber van musea? Wellicht dat de Barcelona Card dan beter bij jou past. Wees je er trouwens wel van bewust dat beide passen alleen gelden in zone 1. Mocht je bijvoorbeeld een uitstapje willen maken naar Montserrat, dan moet je een kaart voor een andere zone kopen.

Stap 2. Neem de Funicular de Montjuïc (FM)

Je vindt de opstapplaats van Funicular de Montjuïc op metrostation Parel-lel. Je hoeft het station dus niet te verlaten, de halte bevindt zich namelijk aan de oostkant van het metrostation. Kijk uit naar een groen bordje met daarop een rechthoek en een rechte streep. Wij kwamen er hier pas achter dat de Funicular eruit lag, dus er zat helaas niets anders op dan de bus te nemen. Je hoeft trouwens geen apart kaartje te kopen voor de Funicular, aangezien je kaartje voor de metro hier gewoon geldig is.

Ook hoef je niet bang te zijn dat je vergeet uit te stappen. De funicular (een soort bergtreintje) heeft namelijk maar 2 haltes: de halte waar je opstapt en waar je er weer uit moet stappen. Hier (Parc Montjuïc) vind je direct de opstapplaats van de Teleferic de Montjuic.

Gondels Teleféric de Montjuïc

Stap 3. Stap in de Teleferic de Montjuic

Zit je in de glazen gondel? Bereid je dan maar voor op adembenemende panoramische uitzichten. De kabelbaan stijgt namelijk tot een hoogte van 84,5 meter, waardoor je iconische gebouwen als de Sagrada Familia, Torre Agbar en Plaza de Catalunya goed kunt zien. De rit duurt zo’n 7 minuten en overbrugt in deze tijdspanne een afstand van 750 meter. Een retourticket voor de kabelbaan kost €13.50 en kun je kopen bij de ticket office die zich bij de kabelbaan bevindt. Je kunt ook je tickets online kopen met 10% korting.

Je hoeft trouwens niet bang te zijn dat je lang moet wachten. De Teleferic de Montjuic beschikt over 55 gondels, waar elk 8 personen in passen. Wil je er zeker van zijn dat je niet lang hoeft te wachten? Check dan de openingstijden van de Teleferic de Montjuïc, zodat jij als een van de eersten naar boven kunt vertrekken.

Stap 4. Blijf zitten of stap uit bij halte Miramar

Onderweg stopt de Teleferic de Montjuic éénmaal bij de halte Miramar. Je kunt blijven zitten om de reis te vervolgen naar het kasteel (Castell de Montjuïc) of uitstappen om het uitzicht te bewonderen. Wij raden je aan om dit op de terugweg te doen, zodat je van een lekker kopje koffie kunt genieten bij Mirador de l’Alcade.

Dit panoramische terras biedt een fantastisch uitzicht op de haven. Kortom: de ideale plek om even bij te komen van alle indrukken! Mocht je trouwens nog op zoek zijn naar leuke eettentjes, lees dan ook deze blog over de leukste restaurantjes in Barcelona.

Instapplaats Telefèric de Montjuïc
Halte Teleféric de Montjuïc naast het kasteel van Montjuïc

Hotel tips Barcelona

Ben je nog op zoek naar een leuke en betaalbare accommodatie in Barcelona? Dit zijn mijn favoriete hotels!

Andere bezienswaardigheden op de Montjuïc

Het kasteel is trouwens niet de enige bezienswaardigheid op de Montjuïc. Je vindt hier namelijk ook een imposante begraafplaats, vanaf waar je een prachtig uitzicht hebt op de oceaan. Ook Poble Espanyol is een ware trekpleister. Dit openluchtmuseum is gebouwd ter ere van de wereldtentoonstelling van 1929 om de verschillende Spaanse gebouwen en bouwstijlen tentoon te stellen. Het was de bedoeling dat het ook weer afgesproken zou worden, maar vanwege de populariteit is het ‘Spaans Dorp’ blijven bestaan.

Ben je een kunstliefhebber? Neem dan een kijkje bij CaixaForum, het Musea Nacional d’Art de Catalunya of het Fundació Joan Miró. Mocht je meerdere musea willen bezoeken, dan kan het voordelig zijn om een Articket aan te schaffen. Ook sportliefhebbers kunnen hun hart ophalen op de Montjuïc. Hier bevindt zich namelijk de Olympische ring, die hier werd geplaatst vanwege de Olympische spelen in 1992. Ook vind je hier 2 zwembaden (waarvan je een kunt bezoeken ’s zomers) en een stadion.

Nog een kabelbaan in Barcelona

Wist je dat Barcelona niet 1, maar 2 kabelbanen heeft? Om naar het kasteel van Montjuïc te gaan, neem je dus de Teleferic de Montjuic. In de haven vind je echter de Transbordador Aeri del Port, letterlijk vertaald: kabelbaan van de haven. Ook vanuit deze kabelbaan met de opvallende rode gondels geniet je van een prachtig uitzicht over de bezienswaardigheden van Barcelona. De kabelbaan eindigt bij de halte Mirador, dus als je wilt kun je vanaf hier de Teleferic de Montjuic nemen om verder de Montjuïc te beklimmen. Want wat is er nou leuker dan vanuit een kabelbaan Barcelona bewonderen?

Kabelbaan Barcelona Teleferic del Port

Heb jij wel eens een ritje gemaakt met de kabelbaan in Barcelona?

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.