Vliegtuigraam
Reistips,  Vliegen

De 10 beste tips voor een lange vlucht

Een lange vlucht voor de boeg? Iedereen die wel eens meer dan 6 uur heeft gevlogen, weet dat op een gegeven moment de verveling behoorlijk toe kan slaan en dat je van gekkigheid niet meer weet hoe je moet zitten. Hieronder deel ik mijn 10 favoriete tips voor een lange vlucht met je! Volgende week vlieg ik naar Curacao, dus deze tips heb ik zelf ook hard nodig.

Tips voordat je vertrekt:

1. Kies je favoriete plek

Een fijne plek in het vliegtuig is de basis voor een ontspannen vliegreis. De reis verloopt toch een stuk minder fijn als jij en je reisgenoot 15 rijen uit elkaar zitten of als je tussen een Sjonnie en Anita in gesqueezed wordt.

Reserveer daarom zodra dat mogelijk is jouw favoriete plek in het vliegtuig. Tegenwoordig kan het bijna nergens meer gratis, maar zelf vind ik het die paar tientjes zeker waard. Geef je hier liever geen geld aan uit? Loop dan op de luchthaven naar de incheckbalie (ook als je al ingecheckt bent) met de vraag waar je zit en of de zitplek nog verandert kan worden. Vaak word je dan gratis aan een betere plek geholpen!

2. Pak je handbagage strategisch in

Je zult net zien: je wilt even gauw wat uit je tas pakken voor het opstijgen of landen… ligt het helemaal onderin je tas. Denk daarom goed na wat je als eerst (of juist als laatst) nodig hebt uit je handbagage tijdens een lange vliegreis. Heb je een broekzak? Prop daar bijvoorbeeld je oordopjes in, hoef je die in ieder geval niet meer te pakken. Ook een handige tip: doe alles wat je graag bij je wil hebben tijdens de vliegreis zelf, in een plastic zak in je handbagage. Dan kun je alles er in een keer uithalen.

tips voor een lange vlucht

3. Download films & series op je telefoon

De tijd vliegt als je naar die ene film kan kijken die je al een tijdje wilt zien of eindelijk verder kan gaan met je favoriete serie. Veel vliegtuigen hebben tegenwoordig wel in-flight-entertainment, maar bij sommige budgetmaatschappijen moet je je toch nog echt zelf vermaken. Ook niet alle maatschappijen beschikken over een stopcontact, dus neem voor de zekerheid een powerbank met voldoende vermogen mee.

Lees ook: 7 tips om ontspannen op vakantie te gaan

Tips voor tijdens de vlucht:

4. Draag comfortabele kleren

Een joggingbroek aso? Niet als je een lange vliegreis gaat maken. Het lijkt wel de enige openbare plek waar het sociaal geaccepteerd wordt wanneer je er bij loopt alsof je net uit bed komt. Geen make-up op, haar in een knot, bril op… hoe comfortabeler, hoe beter!

Ook het dragen van meerdere laagjes is een aanrader voor een lange vlucht. Zo kun je als je het warm hebt iets uitrekken of juist iets aantrekken als de airco wat hoog staat. Vaak is een trui of vest ook handig om te gebruiken als kussen!

5. Neem voldoende eten mee

Niet alle maatschappijen serveren (betaalbaar of lekker) eten tijdens je vliegreis. Zorg er daarom altijd voor dat je voldoende eten bij je hebt. Hoewel het heel verleidelijk is om alleen maar ongezonde dingen in te pakken, is het beter om dat niet te doen. Vaak voel je je alleen maar vermoeider, wanneer je je vol hebt zitten proppen met chips en cola. Ook alcohol is een boosdoener, aangezien vliegen je lichaam ook al dehydrateert.

Maar wat is dan wel goed om te eten of drinken? Drink met name veel water en zorg dat je voldoende vezels binnen krijgt. Dus eet – net als thuis – gewoon een boterham en neem je favoriete fruit mee! Let er wel op dat – mocht je nog fruit over hebben – je het wel het land van aankomst in mag nemen. Zo zijn sommige vruchten verboden mee te nemen naar bijvoorbeeld Amerika of Australië.

6. Strek elke 2 uur even je benen

Ook bij kortere vluchten is dit belangrijk, want door langdurig stilzitten kun je trombose krijgen. De kans is niet heel groot, maar trombose is wel erg gevaarlijk. Dus sta op, loop even rond of doe wat oefeningen. Bijkomend voordeel: je verkleint de kans op een ‘houten kont’, houdt je spieren soepel en voelt je minder geradbraakt bij aankomst! 😉

7. Nachtvlucht? Neem een slaappil

Toen ik deze tip kreeg, twijfelde ik een beetje. Gaat een slaappil nemen niet een beetje ver? Het bleek echter de beste vliegtip te zijn die ik ooit heb gekregen. Van de 16 uur durende reis naar Bali, heb ik er zeker 9 geslapen. Ook had ik hierdoor nauwelijks last van een jetlag. Time wel het tijdstip waarop je de slaappil inneemt. Het schijnt het best te zijn om al te gaan slapen volgens het ritme van je bestemming. Dus neem hem niet meteen in zodra het vliegtuig opstijgt. Vind je het innemen van een slaappil wat te veel van het goede? Dan kun je er ook voor kiezen om melatonine in te nemen. Dit is vrij verkrijgbaar drogisten als de Etos en de Kruidvat.

Slaappillen kun je alleen op recept krijgen. Overleg dus eerst met je huisarts en neem niet zomaar iets in wat je van iemand anders krijgt. Neem ze ook niet vaker in dan nodig, want ze schijnen best verslavend te zijn.

8. Speel een spelletje

En dan bedoel ik niet ‘ik zie, ik zie wat jij niet ziet…’, hoewel dat ook erg vermakelijk kan zijn. Tegenwoordig bestaan van veel spellen ook pocket edities, zodat ze gemakkelijk mee kunnen op reis. Zelf ben ik fan van de zogenaamde ’tiny tins’. Tot nu toe zijn er van de tiny tins – die de grootte hebben van een pepermuntdoosje – 4 varianten uitgebracht: Regenwormen (mijn favoriet), Pechvogel, Konijnenhokken en Vlotte Geesten.

tiny tins

9. Praat met je buurman

Aangezien je toch redelijk wat uren naast elkaar gaat doorbrengen, kan het geen kwaad om je buurman even gedag te zeggen. Een aantal van mijn leukste gesprekken vonden plaats in het vliegtuig! Ook kun je vaak nog wat tips, weetjes en ervaringen met elkaar uitwisselen.

10. Stap fris & fruitig het vliegtuig uit

Vooral erg fijn als je overdag aankomt op je bestemming: even lekker je tandenpoetsen, je gezicht wassen en deo/parfum opspuiten voordat je vliegtuig landt. Zo begint je vakantie éxtra goed!

Wat zijn jouw favoriete tips voor een lange vlucht? Deel ze in de comments! 🙂

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.