Griekenland,  Zakynthos

Snorkelen op Zakynthos | 4 plekken om schildpadden te spotten

Een vakantie naar Zakynthos op de planning staan? Vergeet je snorkelmasker dan niet, want op dit Griekse eiland kun je uitstekend snorkelen! Hoewel de vissen niet zo kleurrijk zijn als in de Rode Zee, vind je hier een ander dier dat het snorkelen zeker de moeite waard maakt: de Caretta Caretta schildpad! Met name tijdens de broedperiode (half mei t/m half oktober) is de kans groot dat je een zeeschildpad zult spotten. Benieuwd waar je de Caretta Caretta kunt vinden tijdens het snorkelen op Zakynthos? Op deze 4 plekken is de kans het grootst!

1. Het schildpaddenstrand - Gerakas Beach

Dit strand wordt niet voor niets ‘schildpaddenstrand’ genoemd. Je vindt hier namelijk ontzettend veel nesten! Ook is het het langste strand van het eiland en door de ligging op het uiteinde van het schiereiland Vassilikos, is het hier relatief rustig. Dit komt mede doordat er geen voorzieningen te vinden zijn op het strand. Zo zijn er geen toiletten, kleedhokjes of restaurants. Wel vind je er ligbedjes waar je tegen betaling gebruik van mag maken.

Omdat het strand heel langzaam afloopt in zee en er nauwelijks golfslag is, is dit ook een ideaal strand om met kinderen naartoe te gaan. Verder is het water enorm helder, waardoor je tientallen meters ver kunt kijken. Mocht je vissen willen spotten, dan kun je het beste bij rotsen gaan kijken. Hier zitten namelijk algen en andere kleine diertjes op, die de vissen graag opeten. >> bekijk hotels in de buurt van Gerakas beach

Op zoek naar een leuke & betaalbaar verblijf op het schiereiland Vasilikos? Dit zijn mijn favorieten!

2. Het trouweiland - Cameo Island

Misschien wel het schattigste plekje van Zakynthos, Cameo Island! Naast schildpadden kun je hier tijdens het snorkelen ook kreeften en kleurrijke vissen spotten. Het eiland – dat met een houten brug is verbonden aan de haven van Agios Sostis – wordt omringd door scherpe en glibberige rotsblokken met algen. Vergeet je waterschoentjes dus niet!

P.S: om Cameo Island te mogen betreden, moet je een paar euro entree betalen. Vanaf de haven van Agios Sostis kun je ook naar de overkant zwemmen en daar snorkelen, zonder het eiland zelf te betreden. Ook veel excursieboten zijn naar de Caretta Caretta op zoek in deze omgeving. Zorg er daarom voor dat je goed zichtbaar bent. 

Brug naar Cameo Island

Vakantie vieren in Agios Sostis? Neem dan eens een kijkje bij deze sfeervolle accommodaties:

  • Cavo Vezal **** – modern all inclusive resort (16+) met trendy inrichting en swim-up kamers.
  • Denise Beach Hotel **** – lichte suites met jacuzzi (ook geschikt voor 3 of 4 personen). 
  • Pierros *** – sfeervolle appartementen met het strand voor de deur (ook bij TUI te boeken met vluchten).

3. Schildpaddeneiland - Marathonisi

Vanuit de haven van Agios Sostis (naast de brug van Cameo Island) kun je een bootje huren of een excursie boeken om met de boot naar ‘Turtle Island’ toe te gaan. Hoe Marathonisi aan zijn bijnaam komt, is niet zo moeilijk te raden… het eiland heeft namelijk de vorm van een schildpad!

Op het kleine eiland zijn verder geen voorzieningen. In het hoogseizoen vind je hier wel een of meerdere aangemeerde bootjes die dienst doen als een soort snackbar. Verder is er nauwelijks begroeiing op het strand en zijn parasollen verboden, waardoor je vol in de zon zit. Vergeet je fles zonnebrand dus niet! 😉

Net als op Gerakas beach vind je hier trouwens veel nesten. Deze worden door vrijwilligers met een soort houten ‘krukje’ afgezet. Vooral in september en oktober (het eind van het seizoen) zul je voorzichtig moeten zijn bij deze afbakeningen. In deze periode komen de eitjes namelijk uit en is de kans om een babyschildpad te spotten het grootst!

 

Marathonisi schildpaddeneiland vanaf zee

4. De beschermde baai van Laganas

In en rondom de baai van Laganas bevindt zich het Nationale Marine Park, dat opgericht is ter bescherming van onder meer de Caretta Caretta zeeschildpad. Ondanks de vele hotels en restaurants in de baai, komt de Caretta Caretta schildpad hier graag. Hoewel je bij Kalamaki, Laganas en Dafni beach minder nesten vindt dan bij Gerakas Beach of Marathonisi, zie je ze hier wel vaak in het water zwemmen! >> bekijk hotels in Laganas

Hoe om te gaan met de Caretta Caretta?

Wist je dat van de 1.000 uitgekomen eieren gemiddeld maar 1 schildpad terugkeert naar het geboortestrand? Wanneer schildpadden uit hun ei komen, moeten ze zonder hulp van hun moeder hun weg naar de zee vinden. Zij oriënteren zich hierbij op het licht van de sterren en de maan. Het licht van de discotheken en restaurants kan hierbij voor verwarring zorgen.

Zie je een schildpadje uitkomen? Til hem dan niet op om naar de zee te brengen. De schildpad moet deze tocht zelf maken om zijn spieren aan te sterken en zijn longen aan het werk te zetten. Het enige dat je eventueel kan doen is het zand afvlakken, zodat de schildpad zich gemakkelijker en over koeler zand naar de zee kan bewegen. Mocht het (overdag) heel heet zijn, dan kun je de schildpad ook ondersteunen door voorzichtig koel zeewater over hem heen te gieten.

Kom je tijdens het snorkelen op Zakynthos een (volwassen) schildpad tegen? Houd dan voldoende afstand. Tijdens onze vakantie zagen we helaas meerdere keren groepjes toeristen die schildpadden omsingelden en foto’s maakten met flits. Arme beestjes! Ook wordt de Caretta Caretta vaak opgejaagd door glazen excursieboten en onervaren toeristen die een bootje huren en het dier van dichtbij willen aanschouwen. 

Ook in het water zelf doe je verstandig aan enige afstand te bewaren. Jij bevindt je namelijk in hun territorium, waardoor ze agressief gedrag kunnen vertonen als je ze wilt aaien. Ook dit jaar heb ik over meerdere bijtincidenten gelezen. Blijf daarom op een veilige afstand zwemmen, zodat de schildpadden zich niet bedreigd voelen.

Caretta Caretta schildpad

Meer informatie over de Caretta Caretta

De hoge zeetemperatuur, de rustige wind en het warme zand maken het eiland tot dé perfecte broedplek voor dit zeldzame dier. Wil je graag meer te weten komen over de Caretta Caretta? Breng dan een bezoek aan het in de zomermaanden geopende Schildpadden Rescue Centre nabij Gerakas beach.

Een andere optie om meer te leren over deze schildpadsoort is door mee te gaan met een excursie. Een bedrijf waar wij veel positieve verhalen over gehoord hebben is Nefis Travel. Zij organiseren meerdere malen per week een eco-vriendelijke schildpadden tour.

Waar nog meer snorkelen op Zakynthos?

Hoewel je in het zuiden van Zakynthos waarschijnlijk geen schildpad tegen zult komen, is ook snorkelen hier de moeite meer dan waard. Met name bij Plakaki beach, Korakonissi en Porto Limnionas is de onderwaterwereld betoverend. Het water is er namelijk kraakhelder, waardoor je de vissen heel goed kunt zien. Een nadeel van snorkelen bij deze baaien, is dat er geen strand is.

Je zult dus plaats moeten nemen op de rotsen of een bedje moeten huren (alleen mogelijk bij Porto Limnionas). Gelukkig zijn er nog genoeg andere (zand)stranden op Zakynthos voor de fervente strandganger.

Wat is jouw favoriete snorkelplek op Zakynthos?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.