Marathonisi veraf
Griekenland,  Zakynthos

Oh no! 5 dingen die je niet wilt doen tijdens je vakantie op Zakynthos

Heb je een vakantie naar Zakynthos op de planning staan? Lucky you! Er zijn namelijk tal van toffe bezienswaardigheden, mooie stranden, gezellige beachclubs en leuke restaurantjes op het eiland.

Er zijn echter ook een aantal dingen die je gerust kunt overslaan en echt zonde van je tijd (en geld) zijn, vooral als je maar 8 dagen op vakantie gaat. Leer van ‘mijn fouten’ en doe deze 5 dingen in ieder geval niet op Zakynthos!

Don’t #1: in deze tourist trap trappen

In de haven van Agios Sostis boekten wij een excursie voor een bezoek aan Marathonisi (schildpaddeneiland) en de Keri Caves. Het eerste onderdeel van de excursie was het spotten van schildpadden. Hier had ik heel wat van verwacht, maar was toch wat teleurgesteld toen ik achterkwam dat de gids gewoon om Cameo Island heen vaarde om één schildpad te laten zien die daar bijna altijd zit (wel heel cool om te zien trouwens).

Vervolgens vaarden we meteen verder naar Marathonisi, waar de gids ook de grotten aan de achterkant van het eiland liet zien. Dit vond ik al een beetje gek, aangezien we eerst naar de Keri Caves zouden gaan (waar we een zwemstop zouden hebben).

Ik verwachtte dat we daarna verder zouden gaan varen richting Keri, maar de gids bracht ons vervolgens naar het strand. Huh? We zouden toch naar de Keri Caves gaan? Eenmaal bij terugkomst in de haven vroegen we de gids ernaar en die gaf aan dat de grotten op Marathonisi de ‘Keri Blue Caves‘ genoemd worden en de grotten bij Keri zelf de ‘Keri Caves’.

We voelden ons redelijk belazerd, want er was ons duidelijk op de kaart aangewezen dat we naar de Keri Caves zouden gaan. Ook duurde de excursie daardoor veel korter dan de verkoopster had gezegd.

Let bij het boeken van een excursie daarom goed op of het om de ‘echte’ blue caves gaat bij Keri of dat deze grotten zich elders bevinden. Side note: de grotten op Marathonisi waren wel heel mooi!

Don’t #2: naar Banana Beach gaan

Ik had hoge verwachtingen van Banana Beach, want ik zag dit strand vaak getipt worden in reisgidsen en -blogs. Na Gerakas Beach bezocht te hebben, besloten wij daarom maar een kijkje te nemen bij het bekende Banana Beach. Vonden we dat toch even tegenvallen!

Waar Gerakas beach een heel idyllisch plekje was met prachtige duinen en helderblauw water, leek Banana Beach meer op een opgespoten strand aan de Costa del Sol met blèrende muziek, ontelbaar veel bedjes (waar je ook nog eens 10 euro voor moet betalen) en een woeste zee. Dit laatste komt doordat Banana Beach aan de andere kant van Vassilikos ligt, waar de zee ruiger is dan aan de kant van Laganas.

Al met al vond ik het een sfeerloze plek en we besloten dan ook meteen weer weg te gaan. Wellicht dat dit ook kwam doordat het rustiger was op het eiland door corona. Hierdoor werden er geen watersporten beoefend en ook waren niet alle beach bars open.

Don’t #3: naar de Black Caves rijden

Aan het eind van onze vakantie, hadden we onze ’to see’-list al helemaal afgevinkt en besloten we willekeurig ergens heen te rijden. Google Maps gaf aan dat de Black Caves zich in de buurt bevonden, dus besloten we daarheen te gaan. En dát hadden we niet moeten doen. We bevonden ons namelijk al gauw op een steile, onverharde, eenrichtingsweg waar keren niet mogelijk was. Er zat daarom meer één ding op en dat was gewoon rechtdoor rijden en hopen dat er geen tegenliggers aan kwamen of dat we een lekke band zouden krijgen.

Uiteindelijk kwamen we ongedeerd en compleet bezweet aan bij de Black Caves, waar we ook weer een stukje omhoog moesten wandelen. Eerlijk gezegd hadden we daar helemaal geen zin in, maar hè: we hadden nu al zoveel moeite gedaan om er te komen. Het uitzicht was wel erg mooi, maar de tocht niet waard. Mocht je toch graag een grot willen bezoeken, dan raad ik je aan om naar de Damianos Cave te gaan! Die bevindt zich slechts op een paar minuten wandelen vanaf de weg en daar vind je ook een heel leuk restaurant, vanaf waar je een waanzinnig uitzicht hebt over de omgeving.

Don’t #4: het Venetian Castle bezoeken

Hoewel het Venetian Castle een fantastisch uitzicht biedt over de omgeving, raad ik je aan om deze bezienswaardigheid over te slaan als je maar een week op Zakynthos verblijft. Er zijn namelijk veel mooiere dingen om te bekijken op het eiland! Misschien dat het wel interessant is als je een rondleiding zou krijgen, maar deze mogelijkheid was er niet toen wij er waren. Ook vonden wij de term ‘castle’ wat misleidend. Hierdoor verwachtten wij een kasteel, terwijl het meer een soort burcht met een pijnbomenbos was met een aantal ruïnes. Mocht je toch het Venetian Castle willen bezoeken, wees dan alert op de openingstijden. Op de meeste dagen is het het Venetian Castle maar tot 16.00 uur geopend.

Don’t #5: alleen maar eten in een all inclusive-hotel

Zakynthos beschikt over een aantal waanzinnig mooie all inclusive hotels, waaronder het trendy Cavo Vezal ****, SPLASHWORLD Aqua Bay Suites ***** en het TUI Blue Zante Maris *****. Ondanks dat het mij heerlijk lijkt om mezelf onder te dompelen in de luxe van deze hotels, koos ik ervoor om te verblijven in Amarylis Apartments op basis van logies. Zakynthos heeft namelijk zo veel uitstekende tavernes en beach barretjes, dat ik het zonde vond om de hele vakantie op dezelfde plek te eten. 11 dagen lang genoot ik van alles wat de Griekse keuken te bieden had en dat was – jammer genoeg – te zien op de weegschaal toen we weer thuiskwamen. Benieuwd waar je leuk, lekker en goedkoop kunt eten? Lees hier meer over mijn favoriete restaurantjes (met uitzicht) op Zakynthos!

Welke van de bezienswaardigheden op Zakynthos vond jij het minst bijzonder?

 

Praktische tips Zakynthos

Hoe kom je er?

Het is het voordeligst om een pakketreis te boeken, aangezien een retourtje bij Transavia al gauw €150 kost. Vooral Sunweb heeft accommodaties met een scherpe prijs-/kwaliteitverhouding, maar ook Corendon en TUI hebben soms goede aanbiedingen.

Waar te verblijven?

Houd jij van beach clubs, uitgaansgelegenheden en lange stranden? Dan zit je goed in Laganas. Houd je echter van wat meer rust? Dan zit je waarschijnlijk meer op je plek in Tsilivi, Agios Sostis of Argassi.

Wanneer naar Zakynthos toe?

Vooral in de maanden juni en oktober is het aangenaam weer op Zakynthos. Ook is het dan vaak minder druk dan in de zomermaanden.

Iets wat je trouwens zeker wel moet doen op Zakynthos is snorkelen. Wie weet spot je wel een Caretta Caretta schildpad! Benieuwd waar je deze wezens tegen kunt komen? Lees dan ‘Snorkelen op Zakynthos | 4 plekken om schildpadden te spotten’

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.